Select Page

Kolika su mjesečna primanja predsjednika u BiH, regiji i svijetu

Kolika su mjesečna primanja predsjednika u BiH, regiji i svijetu

Uvijek je zanimljivo zaviriti u platne liste najmoćnijih ljudi u regiji i svijetu. Ako ste se pitali kolika su mjesečna primanja predsjednika u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, ali i najvećih svjetskih sila, odgovor donosi N1.

Ekonomske mjere Vlade Srbije prije dvije godine nisu zaobišle ni najviše dužnosnike ove zemlje, kojima je smanjena plaća, počevši od predsjednika države do ministara i guvernera centralne banke.

Tako je plaća predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koja je do tada iznosila oko 1.300 eura (150.000 dinara, smanjena za oko 110 eura, što znači da Nikolić mjesečno zaradi nešto iznad 1.000 eura.

Za razliku od istočnih susjeda u Hrvatskoj je situacija mnogo drugačija. Tako Povjerenstvo za sukob interesa u Hrvatskoj u imovinskom kartonu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović navodi da predsjednica zemlje članice Europske unije ima neto plaću blizu 2.970 eura (22.720,20 HRK)

U Bosni i Hercegovini plaće predsjednika primaju tri osobe, odnosno tri člana Predsjedništva BiH.

U svom imovinskom kartonu Bakir Izetbegović je naveo mjesečna primanja u visini od 5.599 KM na funkciji člana Predsjedništva u razdoblju 2010. – 2014. godine.

Hrvatski i srpski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović i Mladen Ivanić, u svom imovinskom kartonu nemaju zabilježenu mjesečnu plaću na ovoj funkciji.

Međutim, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici održanoj u svibnju ove godine 2016. usvojio Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o рlаćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine čime su definirani koeficijenti plaća zaposlenih u institucijama BiH.

Vodeći se time, plaće Ivanića i Čovića iznose više od 5.000 KM, ako se uzme u obzir da osnovica za obračun plaća iznosi 475,69 KM, a koeficijent za članove Predsjedništva BiH je 10. Treba dodati da je to visina plaće bez naknada kao što su topli obrok, prevoz i odvojeni život.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, mjesečno zaradi blizu 1.760 eura i to je najveća plaća u javnom sektoru ove zemlje, jer se osnovna zarada obračunava s koeficijentom 32.

Mjesečna bruto plaća Boruta Pahora, predsjednika Slovenija, iznosi oko 5.150 eura.

Za razliku od političara na predsjedničkim pozicijama u regiji svjetski lideri imaju, logično, enormno veće plaće. Novi američki predsjednik Donald Trump trebao je primati 400.000 dolara mjesečno, ali se odrekao primanja i tako postao treći predsjednik SAD-a u povijesti koji se odrekao svoje plaće.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, mjesečno zaradi 11,311.00 dolara, a predsjednik Kine Xi Jinping skromnih 1.734 dolara. Mnogo veću plaću ima francuski predsjednik, Francois Hollande, koji mjesečno zaradi blizu 17.000 eura, a slična primanja ima i Recep Tayyip Erdogan.

vecernji.ba

OGLASI

Loading