Select Page

Kolobarić na simpoziju o znanosti i religiji u Zagrebu

Kolobarić na simpoziju o znanosti i religiji u Zagrebu

U Zagrebu je završen trodnevni 24. Međunarodni simpozij na temu “ZNANOST I RELIGIJA – 2000 GODINA SURADNJE I OSPORAVANJA”. Na simpoziju je sudjelovao, na poziv i dopredsjednik Vijeća mladih općine Posušje Jozo Kolobarić.

U Zagrebu u vremenu od 27. do 29. travnja 2017. godine u Islamskom centru održan je 24. Međunarodni simpozij na temu “Znanost i religija – 2000 godina suradnje i osporavanja”. Ovaj 24. Međunarodni simpozij organizirali su: Europska akademija znanosti i umjetnosti, Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj, Katolički bogoslovni fakultet, Međunarodna akademija perinatalne medicine. Međunarodna akademija humane reprodukcije i “Ibn Sina” Naučnoistraživački institut Sarajevo.

Iz Posušja, tri dana na Simpoziju, na poziv, sudjelovao je dopredsjednik Vijeća mladih općine Posušje, Jozo Kolobarić, koji je, kako je kazao za naš portal, u komentarima, pitanjima, zapažanjima i dijalogu na okruglom stolu govorio o fenomenima religizacije politike, politizaciji religije, nužnosti međureligijskog dijaloga u svijetu, narcisoidnom getoiziranju vjerskog identiteta, monopolizaciji i militarizaciji Boga, o slobodnoj pulsaciji višestrukosti identiteta u globalnom svijetu, te osvrnivši se na znanost, Kolobarić je zaključio da bi znanost trebala služiti općem interesu, te demistifikaciji društvenih fenomena na objektivan način. Kolobarić je također citirao Krležu pri čemu je istakao: “Kada se pale knjige, onda po pravilu pucaju kosti.”, te nadodao da su poražavajuće statistike o čitalačkim i spoznajnim navikama.

Može se zaključiti, dodao je Kolobarić, da će u budućnosti zbog neznanja, nakon čega slijede stereotipi i predrasude, pucati kosti. Također, govoreći o mladima u BiH, Kolobarić je postavio pitanje: Hoće li nas povijest jednog dana opet uhvatiti nespremne sa istim pitanjima, a mi bez odgovora. Balkan je trusno područje, te bi se trebalo težiti maksimalnom razumijevanju, uvažavanju i poštivanju. – poručio je Kolobarić.

Pokrovitelji ovog 24. Međunarodnog simpozija su: predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a na otvorenju simpozija bio je prisutan izaslanik predsjednice, gospodin Mate Granić, te ministar obrazovanja i znanosti dr. Pavo Barišić koji je svečano i otvorio Simpozij.

Posusje.net

OGLASI

Loading