Select Page

Konstituiran Dom naroda Parlamenta Federacije BiH – za predsjedatelja je izabran Tomislav Martinović, predsjednik Kluba Hrvata je Damir Džeba

Konstituiran Dom naroda Parlamenta Federacije BiH – za predsjedatelja je izabran Tomislav Martinović, predsjednik Kluba Hrvata je Damir Džeba

Preuzimanjem uvjerenja o dodjeli mandata, polaganjem svečane prisege, konstituiranjem Klubova naroda, izborom predsjednika i zamjenika predsjednika Klubova hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda te izborom rukovodstva Doma naroda, danas je konstituiran novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Za predsjedatelja ovog doma izabran je Tomislav Martinović čiju je kandidaturu jednoglasno podržao Klub Hrvata. Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda srpskog naroda bit će Slađan Ilić, a iz reda bošnjačkog Izen Hajdarević.

Martinović je nakon izbora za predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH najavio rad na suštinskim promjenama u korist svih naroda i građana u Federaciji BiH, ubrzanje reforskog puta s ciljem stvaranja što boljih uvjeta življenja ali i poduzimanje nužnih koraka vezanih uz kandidacijski status BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Prije izbora rukovodstva, konstituirani su Klubovi konstitutivnih naroda kao i Klub Ostalih te izabrani predsjednici i potpredsjednici Klubova hrvatskog, bošnjačkog i sprpskog naroda. Za predsjednika Kluba Hrvata izabran je Damir Džeba, a za potpredsjednika Ivo Tadić. Predsjednik Kluba Bošnjaka je Muamer Zukić, potpredsjednik Mirnes Bašić dok je za predsjednika Kluba izaslanika iz reda srpskog naroda izabran Igor Stojanović, a za zamjenicu Vesna Saradžić.

Na današnjem zasjedanju konstituirana su i privremena radna tijela koja će raditi do izbora stalnih. Predložene su i liste kandidata izaslanika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda koji će popuniti Klub Hrvata i Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Imena kandidata idu na provjeru Središnjem izbornom povjerenstvu BiH jednako kao i kandidati za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović najavio je nastavak konstituirajuće sjednice za 27. siječnja.

OGLASI

Loading