Select Page

Konstituiran Zastupnički dom parlamenta BiH, bez Milorada Dodika

Konstituiran Zastupnički dom parlamenta BiH, bez Milorada Dodika

Konstituiran je Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine, a izbor predsjedatelja doma i dva zamjenika ujedno je potvrdio postojanje nove parlamentarne većine koja ima sve izglede formirati i izvršnu vlast na državnoj razini.

Zastupnički dom čine 42 zastupnika, a pojedinačno ih najviše ima Stranka demokratske akcije (SDA), koja je osvojila deset mandata.
Iz te stranke izabran je i prvi predsjedatelj Zastupničkog doma i na toj će dužnosti u narednih osam mjeseci biti Šefik Džaferović.

Za zamjenike su izabrani Borjana Krišto ih HDZ BiH, stranke koja ima četiri zastupnika, te Mladen Bosić, ujedno predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja ima pet zastupničkih mandata.

SNSD u oporbi

Ove tri stranke, uz Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića te Partiju demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića, imaju 26 zastupnika što predstavlja komotnu vladajuću većinu.

Za predsjednika Džaferovića je glasovalo 27 zastupnika, sedam je bilo protiv, a osmero je bilo suzdržano. Za Borjanu Krišto je glasovalo čak 35 zastupnika, a sedam je bilo suzdržano. Za Mladena Bosića je glasalo 27 zastupnika, sedam je bilo protiv, a sedmero suzdržano.

Ovime je potvrđeno kako će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodika, nakon niza godina na vlasti, otići u oporbu, iako je na listopadskim izborima ta stranka dobila šest zastupničkih mandata u državnom parlamentu te uspjela formirati vlast na razini Republike Srpske. Postojeći omjer snaga u parlamentu RS-a Dodikovoj stranci ipak osigurava mogućnost izbora tri od pet srpskih zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH, što bi moglo predstavljati problem pri usvajanju zakona na državnoj razini jer oni na taj način čine većinu unutar srpskog kluba zastupnika čija je suglasnost potrebna za usvajanje zakona.

vecernji.ba

OGLASI

Loading