Select Page

SNIZITE CIJENE: Cijene bi trebale pasti, ali u trgovini nema poštenja

SNIZITE CIJENE: Cijene bi trebale pasti, ali u trgovini nema poštenja

”Kucnuo je čas za masovno pojeftinjenje svih roba i usluga kojima cijena ovisi o novčanoj vrijednosti goriva, a čiji su cijenovnici znatno srezani i kod nas, i u drugim državama”, rekli su Nezavisnim novinama borci za zaštitu potrošača, sindikalni predstavnici, te ekonomisti.

Oni, navode banjalučke novine, pozivaju proizvođače, uvoznike, distributere, ali i prijevoznike da i oni što prije poduzmu mjere koje će obradovati ionako u većini slučajeva siromašne bh. građane.

Teški na snižavanju

Međutim, većina njih je skeptična jer, kako kažu, gospodarstvenici uvijek požure kada trebaju podići cijene, ali to nije tako kad dođe vrijeme za njihovo obaranje.

“Razloga za smanjenje cijena je i više nego dovoljno, a jedan od njih je sama cijena nafte na svjetskom tržištu, dok je drugi taj što bi i država trebala intervenirati”, rekao je Avaz Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

U udruženjima za zaštitu potrošača sličnog su stava. Traže poteze koji će obradovati kupce.

“To je očekivano i smatramo to i mogućim, a pogotovo se to odnosi na one proizvode gdje energija spada u značajnu stavku u proizvodnji i prometu, a takvih je proizvoda mnogo. To se prije svega odnosi na veliki broj prehrambenih proizvoda”, kaže Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

Osim toga, kako je dodala, očekuje se i pojeftinjenje onih namirnica koje uvozimo jer je njima prijevoz bitna karika u troškovima.

Pad cijena goriva = pad cijena prijevoza

“Imamo pad cijena goriva, a time i pad cijena prijevoza. Pa, u BiH godišnje uđe više od 12.000 šlepera pšenice i prijevoz je sigurno značajna stavka u cijeni brašna”, kazala je Bulić Nezavisnim novinama, te naglasila kako se nada da će doći i do pada cijena prijevoza autobusima.

I Momir Tošić, direktor Sektora za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore BiH, ocjenjuje kako bi se pojeftinjenje moglo očekivati i to posebno u onim stavkama gdje naftni derivati u većem postotku sudjeluju u proizvodnji i prometu.

“Sigurno je da osnova za pojeftinjenje ima ako bi ovo s padanjem cijena goriva bio ciklus od nekoliko mjeseci”, kazao je Tošić.

Da zaista ima osnova za pojeftinjenje proizvoda i usluga koje ovise o gorivu slaže se i Vujo Vukmirica, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, koji, ipak, misli da se to neće dogoditi.

”To će prije svega osjetiti trgovci na svojoj marži. U trgovini nema nikakvog poštenja”, kaže Vukmirica.

I Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, kaže kako bi pojeftinjenje trebalo očekivati u onim sektorima gdje tehnološki proces zahtijeva veliku upotrebu naftnih derivata.

“Trgovci se teško i dosta sporije odlučuju na obaranje cijena nego što su spremni da ih povećaju, a hoće li doći do pojeftinjenja – to ćemo vidjeti. Za očekivati je, ipak, da se dodatni prostor za smanjenje cijena iskoristi, s obzirom na malu potražnju i veliku konkurenciju u svim vrstama gospodarstva”, ocijenio je Grabovac.

No, trgovci kažu da su tek jedna karika u lancu, te da od njih mnogo ne ovisi moguće pojeftinjenje robe koju nude.

“To ovisi i o proizvođačima koji imaju svoje kalkulacije. I mi svi očekujemo da cijene idu dolje”, rekla je za Nezavisne novine Dragana Šobot, setajnicakretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Gospodarskoj komori RS.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading