Select Page

Krišto: Ne može SIP provoditi odluku Ustavnog suda o izboru Doma naroda

Krišto: Ne može SIP provoditi odluku Ustavnog suda o izboru Doma naroda

Započelo je relativiziranje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji Bože Ljubića, koji je osporio dijelove Izbornog zakona i naložio da se promijeni način biranja izaslanika za Dom naroda, nakon čega su bošnjački predstavnici u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) počeli s tumačenjima kako i ne treba mijenjati zakon, odnosno donositi odredbe koje precizno reguliraju to pitanje, nego da se može provedbenim aktima ova oblast urediti. Tako je predsjedateljica Središnjeg izbornog povjerenstva Irena Hadžiabdić jučer ustvrdila kako SIP ima mogućnost intervenirati i kroz podzakonske akte te riješiti problem izbora izaslanika u domove naroda parlamenata Federacije BiH odnosno države, piše Večernji list BiH.

Rok je 8. svibnja

“Izbori će biti. I ako ostanu ista zakonska rješenja, raspisat ćemo ih 8. ili 9. svibnja kako bi se održali 7. listopada”, kazala je Hadžiabdić na konferenciji za novinstvo. Identično stajalište ranije su iznosili predstavnici Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović, ali i odreda predstavnici političkog Sarajeva iz SDP-a, Demokratske fronte i drugih satelita, a čiji se prijedlozi u suštini svode na to da treba nametnuti nadglasavanje Hrvata i zatim ih potpuno eliminirati iz vlasti. 
Predsjedateljica SIP-a Hadžiabdić istaknula je kako svi željno iščekuju politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona, no upozorila je kako vrijeme za to istječe. Kazala je kako je “krajnje nepopularno” da se takve izmjene uopće uvode u godini u kojoj je planirana provedba izbora, no dopustit će se i to, ali samo do roka koji istječe 8. svibnja, kada se izbori moraju raspisati. “Ako ne bude nikakvog dogovora, a za to još ima vremena i pozivamo da se to učini, onda će se SIP prilikom izrade podzakonskih akata fokusirati na zakonske mogućnosti da djeluje”, najavila je Hadžiabdić.

Jedini sukladno Ustavu BiH

Ustavni sud BiH je ranije ove godine stavio izvan snage odredbe Izbornog zakona koje su definirale način neizravnog izbora zastupnika iz skupština deset županija u Dom naroda Parlamenta FBiH, iz kojega se opet neizravno bira Dom naroda državnog Parlamenta. Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ističe kako će hrvatski zastupnici danas pokušati njihov prijedlog Izbornog zakona staviti u redovitu proceduru kako bi se na njega mogle raditi eventualne korekcije nakon što je dobio potporu u Domu naroda BiH. Odbacila je mogućnost da SIP preuzme ulogu Parlamenta. 
“Ustavni sud BiH donio je vrlo jasnu odluku koja se mora provesti. Nitko ne može donijeti odluku uime Parlamentarne skupštine BiH i primijeniti Izborni zakon. Ne može se podzakonskim aktima rješavati nešto što je osporeno u zakonu i onda tumačiti kako to netko želi”, rekla je Krišto. 
Ona ne isključuje mogućnost makinacija koje su BiH dovela u teške krize. Ističe da je prijedlog HNS-a BiH jedini sukladan Ustavu BiH. 
“Ova presuda jasno govori da legitimitet za izbor predstavnika naroda pripada svakom pojedinačnom narodu. I to načelo vrijedi ne samo za izbor izaslanika u Dom naroda nego i za sve dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti”, objasnila je predsjedateljica Krišto.

vecernji.ba

OGLASI

Loading