Select Page

Lakše do firme u FBiH: Osnivački kapital smanjen za 1.000 KM

Lakše do firme u FBiH: Osnivački kapital smanjen za 1.000 KM

Osnivački kapital s dosadašnje 2.000 KM smanjen je na 1.000 KM novim Zakonom o privrednim društvima Federacije Bosne i Hercegovine. Zakon je krajem listopada 2015. godine objavljen u Službenim novinama FBiH, a dan nakon objave je stupio na snagu. Njegova primjena je počela 60 dana od dana stupanja na snagu.

Lejla Mehmedović-Sofo koja je prošle godine krenula u poduzetničke vode i osnovala obrtničku djelatnost Organlook u Sarajevu koja se bavi proizvodnjom sapuna i deterdženata, sredstava za čišćenje i poliranje, kaže kako je na ovaj način olakšano pokretanje biznisa i osnivanje firme jer je iznos umanjen upola.

Također, navodi da je u vrijeme njenog osnivanja obrta bilo olakšica, registraciju bi izvršila kao d.o.o. jer bi na taj način olakšali nabavku sastojaka, ambalaže i sl.

Za mnoge male tvrtke koje se bave raznim uslugama koje ne zahtijevaju dodatne troškove 1.000 KM manje mnogo znači, i svakako je dobra vijest. S ovom činjenicom se slažu i pokretači Startup tvrtki, iako tvrde da i dalje postoje problemi jer država ne izdvaja dovoljno za male tvrtke, te je i registriranje firmi u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ima različite iznose. Osnivački kapital u RS- u je 1,00 KM , što itekao pomaže tek osnovanim tvrtkama u startu.

Slična situacija je Hrvatskoj i Srbiji koje su ubrzale proces registracije firmi, ukinule osnivačke kapitale ili imaju minimalne, simbolične iznose, koji su najčešće jednu do dvije marke.

(Akta.ba)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading