Select Page

NOVI SET MJERA: Vlada FBiH za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije osigurala 100 milijuna KM

NOVI SET MJERA: Vlada FBiH za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije osigurala 100 milijuna KM

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, zaključila da će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, osigurati još 100 milijuna konvertibilnih maraka.

Ukupna sredstva će biti raspodijeljena na osnovu jedinstvene uredbe koju će Vlada donijeti na sljedećoj sjednici, a po programima pet ministarstva.

Prethodno je Vlada razmatrala informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, o posljedicama pandemije koronavirusa po ekonomiju Federacije BiH, s predloženim daljnjim mjerama za njihovo ublažavanje.

Također je, na inicijativu Federalnog ministarstva zdravstva, razmatrano i stanje u zdravstvu i zaključeno da i ovom sektoru treba omogućiti financijsku pomoć zbog velikih napora i troškova u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Od ukupnog iznosa će za mjere otklanjanja posljedica po turizam i ugostiteljstvo biti izdvojeno 30 milijuna KM. Za financijsku pomoć s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih pojavom koronavirusa za mjere otkupa i izvoza tržišnih viškova, podrške proizvodnjama poljoprivredno ­prehrambenih proizvoda orijentiranih izvozu i povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje na inozemnom tržištu predviđeno je 10 milijuna KM. Za mjere u oblasti cestovnog, željezničkog i zračnog prometa planirano je 20 milijuna KM, dok će za održanje tekuće likvidnosti, obrtna sredstva i dovršetak investicija započetih prije pandemije privrednim društavima iz oblasti energije, rudarstva i industrije biti usmjereno 30 milijuna KM, te za zdravstvo 10 milijuna KM.

Vevernji. ba

OGLASI

Loading