Select Page

Lovostaj s hajkom i svečanim lovačkim ručkom u Podbiloj

Lovostaj s hajkom i svečanim lovačkim ručkom u Podbiloj

Okupljanje preko 300 lovaca iz ovih općinskih središta: Busovače, Uskoplja, Rame, Mostara, Čitluka, Ljubuškoga, Gruda, Širokoga Brijega, Posušja (Rakitno, Zagorje, Vinjani, Vir…), Tomislavgrada (Roško Polje, Vinica…), Imotskoga (Ričice, Studenci…), otpočelo je toga nadnevka u 7 sati.

Nakon toga uslijedio je doručak s kolačima, kavom i gutljajima rakije donesene iz svih spomenutih općinskih mjesta, a potom hajka, te svečani ručak od divljači i graha, što su ga pripremili vrsni lovokuhari na čelu s Fidelom Koštrom, kuharom i predsjednikom Lovačkoga društva iz Vira Milan Mikulić Bikan, koji je sam bio lovac ali i hrabri ratnik u vrijeme Domovinskoga rata. Molitve prije ovoga ručka izmolio je Fidel Koštro na zamolbu i poticaj mjesnoga župnika prof. don Ilije Drmića, koji je i sam kasnije bio nazočan na ovoj lovačkoj svečanosti, za čiji se uspjeh i blagoslov i sam molio u crkvi sv. Petra u Podbiloj, kao i prije podne u župnoj crkvi sv. Jure za vrijeme dviju misa. Ova svečanost trajala je do 21 sat uz pjesmu, razgovor i odmor. Pjevanje su predvodili uza zvuke harmonike otac Marcel i sin mu Albert Begić, te učenik glazbene škole u Imotskom Milan Đerek Kutanić, svirač i pjevač u Župnome zboru mladih župe sv. Jure u Viru, što ga predvodi đakon don Damir Pažin.

Fidel Koštro koristio je župni razglas za pojačanje prigodnih govora više govornika, od kojih je jedan i on sam, ali ne samo da su koristili ovaj razglas za govore nego i za pjesmu i priču onu lovačku, narodnu i pučku.

Don Ilija Drmić/zavelim.hr

OGLASI

Loading