Select Page

Maratonski summit EU završio povijesnim dogovorom, Hrvatskoj 22 milijarde eura

Maratonski summit EU završio povijesnim dogovorom, Hrvatskoj 22 milijarde eura

NIKAD VEĆI PRORAČUN

Maratonski summit EU završio povijesnim dogovorom, Hrvatskoj 22 milijarde eura

VIJESTI srp 21, 2020Facebook9TwitterGmailFacebook MessengerWhatsAppViber

dnevnik.ba

Foto: Pool/Reuters

Hrvatskoj su, prema konačnom dogovoru, na raspolaganju oko 22 milijarde eura, dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove 

Maratonski summit lidera Europske unije završio je jutros oko 5:30 sati dogovorom o nikad većem proračunu Unije koji uključuje povijesni iskorak u obliku prvog dogovorenog masovnog zaduživanja na razini EU za potrebe financiranja oporavka od korona-krize. Hrvatskoj su, prema konačnom dogovoru, na raspolaganju oko 22 milijarde eura, dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove, piše vecernji.hr.

– Danas smo učinili važan korak na koji svi možemo biti ponosni – izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Puno je ustupaka učinjeno na putu do kompromisa, puno rezova niza važnih Komisijinih programa, povećani su i tzv. rabati, popusti koje dobivaju neke od najbogatijih država članica kojima se vraća dio uplaćenog novca iz europskog proračuna, no na kraju je dogovor postignut i na prvim press konferencijama jutros su svi djelovali zadovoljno.

– Fond za oporavak, utemeljen na europskoj solidarnosti, je povijesna promjena, povijesni iskorak za EU – rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

– Trebalo nam je puno vremena, ali postavili smo financijske temelje Europske unije za sljedećih 7 godina. Ukupna razina fonda za oporavak zadržana je na 750 milijardi eura, kako je bilo predloženo, premda je unutar toga sada nešto manji iznos bespovratnih sredstava, 390 milijardi eura – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, s Macronom, predlagala i branila iznos od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava, no na kraju je pristala na niže. Ostatak, 360 milijardi eura, dijelit će se najpogođenijim državama članicama u obliku povoljnih zajmova. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković dat će izjavu novinarima u Bruxellesu oko 7:15 sati. 

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading