Select Page

Marijanski zavjet za Domovinu – dio europske baštine

Marijanski zavjet za Domovinu – dio europske baštine

Na inicijativu potpredsjednice Odbora za vanjske poslove Dubravke Šuice u utorak 2. svibnja je u Europskom parlamentu održana konferencija „Marijanski zavjet za Domovinu“. Uz zastupnike i zaposlenike Europskog parlamenta, na konferenciji su sudjelovali španjolski zastupnik Francisco Millan Mon, pater Ivan Mandurić i predstavnici Studentskog katoličkog centra, Marijanskog zavjeta za Domovinu, Crkvene udruge Magis i Molitvene zajednice Srce Isusovo.

Marijanski zavjet za Domovinu hrvatsko je zavjetno hodočašće inspirirano Putem sv. Jakova (Camino de Santiago), tradicionalnim hodočašćem Sv. Jakovu u svetište Santiago de Compostella na sjeverozapadu Španjolske. Ovo hrvatsko hodočašće projekt je Bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu koju su 2015. godine osnovali mladi i branitelji, a prolazi svim većim marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske. Na hodočašću organiziranom od strane HVIDRA-e, studentske udruge SKAC Palma i MAGIS, te mnogobrojnih studentskih i braniteljskih udruga, hodočasnici prelaze rutu dugu oko 1500 km od Gunje do Dubrovnika kroz cijelu Hrvatsku i dio BiH prolazeći kroz velika marijanska svetišta, ali i bitna mjesta hrvatske povijesti, obilježivši posebne događaje i obljetnice.

U svom uvodnom govoru zastupnica Dubravka Šuica naglasila je kako projekti poput Marijanskog zavjeta za Domovinu koji uključuju naše učenike i branitelje predstavljaju korak naprijed na putu povezivanja hrvatske prošlosti s njezinom budućnošću. „Nadam se da će ova konferencija još jednom naglasiti važnost uključivanja mladih u kvalitetne programe koji će im pomoći u sazrijevanju i preuzimanju društvene odgovornosti te im i pružiti priliku za razvoj vlastitih talenata“, rekla je zastupnica.

Sam pokret je inspiriran Putem Sv. Jakova, najvećim europskim hodočašćem. Španjolski zastupnik Francisco Millán Mon ukratko je izložio povijest samog hodočašća; od samih začetaka pa do procvata popularnosti zadnjih 10 godina. Zastupnik Millán Mon zaključio je svoje izlaganje mišlju kako duboki i jaki korijeni pokazuju da Europa nije nešto umjetno stvoreno 50-ih godina prošloga stoljeća, već nešto što svojom kulturom i vrijednostima seže duboko u povijest.

Pater Ivan Mandurić, Isusovac Studentskog katoličkog centra u Zagrebu koji na misama petkom okuplja po nekoliko stotina studenata, kao bivši hrvatski branitelj ima jako velik utjecaj na osvještavanje mladih o Domovinskom ratu i njegovoj važnosti u stvaranju društva u kojem živimo. Zahvalivši zastupnici Šuici na inicijativi, pater Ike – kako ga mladi nazivaju, kazao je da je osnovna misija okupljanja mladih stvoriti autentično civilno društvo. Po njegovim riječima „Svatko ima pravo pronaći što mu je potrebno i što može, kao pojedinac, učiniti za društvo“.

Vedran Pražen, predstavnik Bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu, koji su osnovali studenti i branitelji, podijelio je svoja iskustva o strukturiranju samog hodočašća rekavši da je temeljna vrijednost hodočašćenja nevjerojatan poriv i mogućnost stvaranja bliskog kontakta i pronalaženja zajedničkih korijena među ljudima koji hodočaste. Nakon Bratovštine, priliku za predstavljanje dobili su i Terezija Klaić te Klaudia Mioč iz Crkvene udruge Magis i Molitvene zajednice Srce Isusovo. Obje predstavnice složile su se oko neprikosnovene važnosti organiziranih mladenačkih druženja i kampova u stvaranja aktivnih građana koji imaju svoju svrhu. Marija Selak, predstavnica Studentskog katoličkog centra SKAC predstavila je svoju udrugu, organiziranu od strane skupine entuzijastičnih studenata koja se okupljala na vjeronaucima za studente kod isusovaca u Palmotićevoj. „Zreo pojedinac koji ima što ponuditi svojoj zajednici prvi je korak u izgradnji društva“, rekla je i time se nadovezala na riječi svojih kolega.

Na kraju konferencije zastupnica Šuica zahvalila je svima na njihovom radu s mladima i pokušajima izgradnje boljeg i organiziranijeg civilnog društva. Naglasila je kako ovakve hvalevrijedne inicijative uvijek mogu pronaći potporu u Europskom parlamentu.

eppgroup.com

OGLASI

Loading