Select Page

Međunarodna izložba pasa ovoga vikenda u Posušju

Međunarodna izložba pasa ovoga vikenda u Posušju

Sad već tradicionalna izložba pasa svih pasmina, koja je obilježila kinologiju općine Posušje i ove godine će ugostiti nešto malo manje od 300 vlasnika pasa i njihovih ljubimaca. Već tradicionalno krajem kolovoza u Posušju se održava Međunarodna izložba pasa. Ovu manifestaciju organizira Kinološki savez Herceg Bosne uz suradnju Kinološke udruge „Posušje“ iz Posušja. Inače, uz ovu udrugu iz Posušja u organizaciji sudjeluju i još dva kluba iz Posušja: KK „Hercegovina“ koja prikuplja srednjoazijske ovčare i za njih se brine i KK „Tornjak“ Posušje.

Dvodnevni program s velikim brojem izlagača

Za naš radio dvodnevni kinološki događaj koji će se održati u Šporskom centru Lovrić najavio je tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne Mirko Čolak koji je kazao da nas u dva dana u Posušju očekuju dvije državne izložbe pasa, dvije međunarodne izložbu pasa, zatim specijalka šeste FCI skupine i specijalka 10. FCI skupine. „Ove specijalke počinju u 10 sati u subotu. Prvu specijalku predstavljaju goniči. Ovoj skupini koja se prijavila, a njih je 74 pasmine pasa, a sudit će ih Ivo Krezo, sudac Kinološkog saveza Herceg Bosne. Drugu specijalku koju čine hrtovi i hrtovski psi će suditi Miodrag Vretenčić, tajnik Kinološkog saveza Crne Gore. CACIB počinje u 17 sati u subotu“, kazao je za naš radio tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne Mirko Čolak. Iz bogatog dvodnevnog programa, Čolak je istaknuo je izložba pasa dvodnevni cjelodnevni događaj vrijedan za sve ljubitelje pasa kojeg vrijedi vidjeti od početka do kraja. „Sve pvisi što nekoga zanima. Najzanimljiviji je taj Best in show koji se izvodi po završetku redovitog ocjenjivanja. Onda vidite najbolje od najboljih. Taj show ćemo moći pogledati u nedjelju oko 16 ili 17 sati, odnosno Supreme – izbor najljepših pasa na ovim izložbama“, kazao je Čolak za naš radio.

I ove godine u Posušju se očekuje veliki broj izlagača pasmina svih vrsta, ne onaj rekordni broj kakav je znao biti. „U skladu s pandemijom korona virusa nešto je manji odaziv na ovu izložbu. Iamo po izložbi nešto manje od 300 pasa. No, moram naglasiti da gledajući druge izložbe u susjednim zemljama, ništa ne zaostajemo. Mogu slobodno reći da kinologija Herceg Bosne je radom rame u rame s kinološkim savezima iz susjednih zemalja“, kazao je Čolak.

Turistički potencijal

Govoreći pak o kinologiji u Bosni i Hercegovini i njezinoj važnosti, Čolak je istaknuo da je kinologija i jedna vrsta kulture, i športa, ali i dobra prilika za turizam. Upravo u tom djelu, Čolak apelira na iznajmljivače soba, kuća i prostora da više budu otvoreni prema prijemu ovih gostiju. „U ovoj priči oko kinologije najmanje koristi imaju savezi i udruge, a najviše iznajmljivači soba, kuća, motela, te ugostitelji. Ljudi dolaze iz drugih država, a svih ovih godina ih ima doista iz svih država. U situaciji s korona virusom svi su ili cijepljeni ili sa sobom imaju negativne testove, tako da tu nema zabrinutosti. No, ono što treba naglasiti da kod nas još uvijek prijem tih kućnih ljubimaca u kuće, sobe i dvorišta nije dovoljno zaživio. Mislim da tu propuštamo priliku, jer mogu garantirati da nijedan strani izlagač koji inače svoga ljubimca drži u kući ga neće ovdje ostaviti vani. Oni će radije s njim biti, pa taman spavali i u autu. Oni ne pitaju ni koliko košta smještaj ni kakav je smještaj, oni samo žele svoga ljubimca uz sebe. Žele udobnost i privatnost, a to mogu i platiti“, kazao je Čolak govoreći o turističkom potencijali u prilici za zaradu lokalnom stanovništvu tijekom ovih međunarodnih izložbi.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)

OGLASI

Loading