Select Page

Održana radionica „Zakonodavni okvir za reguliranje obiteljskog smještaja kroz primjere dobre prakse“

Održana radionica „Zakonodavni okvir za reguliranje obiteljskog smještaja kroz primjere dobre prakse“

U ponedjeljak, 21. siječnja 2019. godine u svadbenom salonu „Bagušić“ u Posušju, održana je radionica „Zakonodavni okvir za reguliranje obiteljskog smještaja kroz primjere dobre prakse“ koju je organizirao Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
Na početku radionice se uvodno obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije te naveo da je ova radionica tek jedna u nizu radionica u procesu izrade Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke koji je Vlada Županije Zapadnohercegovačke pokrenula prošle godine uz potporu projekta MarketMakers. Dodao je da se radionice održavaju s ciljem upoznavanja što šireg kruga javnosti s temama koje su ključne za turizam, osobito za područje naše županije i potencijale koje imamo kao što su mali obiteljski smještaj, ruralni turizam, aktivni turizam, interpretacija kulturno-povijesne i prirodne baštine u turizmu, itd. Zaključio je da sve navedene teme nisu u funkciji turizma iako imaju velik potencijal, tako da je potrebno stvoriti okvir kako bi ih stavili u funkciju turizma i integrirali u cjelokupnu ponudu turizma Bosne i Hercegovine.
Radionicu je održao gospodin Nedo Pinezić, stručnjak za razvoj ruralnog turizma s naglaskom na obiteljski smještaj, ujedno i vlasnik privatne tvrtke „Quanarius“ d.o.o. iz Hrvatske koja je specijalizirana za marketing i konzalting u turizmu. Najvažnije teme koje je na radionici prezentirao svim sudionicima su: Primjer Republike Hrvatske (Izvod iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti); Ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gazdinstvu; Iznajmljivači i ugostiteljske usluge u domaćinstvu; Porez na dohodak (Novosti za uslugu smještaja u domaćinstvu i na OPG-u) nakon čega je uslijedila rasprava. Istaknuo je da je na ovoj radionici na temelju najboljih primjera u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama pokušao svim potencijalnim iznajmljivačima privatnog smještaja kao i ostalim sudionicima zainteresiranim za ovu temu objasniti što podrazumijeva zakonodavni okvir koji se sastoji od regulacije smještaja i onog što je najbolnija tema, a to su davanja, odnosno porezi.
Ova aktivnost je financirana u okviru projekta MarketMakers, koji je dio napora Švicarske vlade za pomoć Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama, a čine ga konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading