Select Page

Misterij oceana: Na dnu leži bazen koji ubija sva živa bića

Misterij oceana: Na dnu leži bazen koji ubija sva živa bića

Bazen u oceanu slučajno je pronašao profesor biologije koji je ondje istraživao koraljne grebene kraj Meksika 2014. godine. Nazvali su ga “jacuzzi smrti” jer je jedno od najčudnijih mjesta na svijetu. Znanstvenici su se opet vratili na to mjesto kako bi napravili snimke visoke rezolucije i mapu cijelog područja. Smatraju da bi taj bazen mogao odigrati ključnu ulogu u istraživanju postojanja života na drugim planetima.

Okrugli bazen ubija sve što pokuša plivati u njemu. Ima promjer od 30 metara i dubinu od 3,6 metara. Nalazi se na tisuću metara ispod površine Meksičkog zaljeva, prenosi Daily Mail.

– Tu je jako toplo (19°C) i slano, to je glavni razlog zašto je ovaj dio potonuo – objasnili su znanstvenici. Opasnost leži u njegovom kemijskom sastavu, voda je pomiješana sa sumporovodikom i uljnim talozima od čega nastaje otrovna ljepljiva tvar koja se miješa s metanom s dna oceana.

– Ovaj bazen, nalik na krater je specifičan. Na jednom dijelu se izdiže tri metra iznad ostatka i tu se nalazi jedan prekrasni vodopad. To je nešto najbolje što sam vidio. Spustiš se na dno oceana i ugledaš jezero. Kao da nisi na ovoj planeti – rekao je Eric Cordes, profesor biologije, prenosi 24sata.hr.

OGLASI

Loading