Select Page

Na Blidinje će za doček iz Posušja i Širokog voziti besplatni autobusi

Na Blidinje će za doček iz Posušja i Širokog voziti besplatni autobusi

Dolaskom prosinca u zraku se već počinje osjećati blagdansko ozračje, a građani već počinju razmišljati kako i gdje provesti blagdane i zimske godišnje odmore, piše Večernji list BiH.

Bh. planine posljednjih godina sve su popularnije, kako domaćim tako i turistima iz susjednih zemalja. Sve veći broj ih se odlučuje zimski odmor provesti na nekom od bh. skijališta, a dočeci novih godina na snježnoj idili postali su pravi hit.

Pripreme za predstojeću zimsku sezonu na planinama u BiH su pri kraju, a službeno otvaranje već tradicionalno je sredinom prosinca. Rezervacije smještaja u ski-centrima u BiH već su planule za doček Nove godine, a kod nekih iznajmljivača su razgrabljene još ljetos.

Cijene su uglavnom ostale na prošlogodišnjoj razini, međutim, neki su, zbog velike potražnje, podigli cijene u cik sezone.

Iste cijene godinama

I dok je, prema tvrdnjama Gorana Marušića, vlasnika apartmana na Vlašiću, koje su prenijele Nezavisne, primjetno poskupljenje smještaja na toj planini, cijene na Kupresu, gdje za vikend kreće zasnježivanje staza, već godinama su iste.

“Već za vikend, ako nam dopuste uvjeti, počet ćemo puniti staze sa snijegom i kad se staze napune, pustit ćemo skijalište. Snijega već sada ima, ali za skijanje je to malo. Kad je riječ o potražnji, ona je odlična, mi smo već za predstojeće blagdane, od Božića do iza Nove godine, rasprodani.”, kazao nam je Zvonko Bagarić, direktor hotela Adria-ski.

Cijene na Kupresu i ove godine ostaju iste i, prema riječima Bagarića, one se nisu mijenjale zadnjih 5-6 godina. Zimska priča na Blidinju je po mnogočemu posebna, što posljednjih godine potvrđuje i sve veći broj turista. Beskrajna snježna bjelina, dah koji se ledi, ali i toplina vatre, kuhanog vina, urezali su se u srca svima koji su doživjeli Blidinje zimi.

Zabava na Blidinju od ove sezone dobiva novu dimenziju. Na samom skijalištu ove godine održat će se prvi hercegovački zimski festival – mjesto najbolje zabave za novogodišnje blagdane.

Da je zanimanje za Blidinje, gdje između ostalih nastupaju Jelena Rozga i Jole, ove godine iznenađujuće veliko, potvrdio nam je i Damir Ramljak Tigar, organizator Blidinje zima fest, piše Večernji list BiH. “Zanimanje je preko mojih očekivanja. Iako se tek prije par dana krenulo sa objavljivanjem, ponude VIP stolova više nema, svi su rasprodani za sami doček. Većina rezervacija je iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zagreba”, kazao nam je Ramljak.

Oni koji se odluče za praznike na Blidinju, moraju požuriti jer je i ponuda smještaja već pri kraju, a zbog velikog zanimanja, organizatori su se odlučili na varijantu besplatnog prijevoza autobusima iz Posušja i Širokog Brijega.

Doček u inozemstvu

Tek što su završili ljetni odmori, turističke agencije su pustile u prodaju aranžmane za doček Nove godine. Provjerili smo što se ove godine nudi i za koliko novca.

Ono što će obradovati pripadnike mlađe populacije je ponuda za doček Nove godine u Budimpešti za 85 KM. Istina, noćenje nije uključeno, odlazi se 30. prosinca, a vraća 1. siječnja, ali mladima je ovo odlična prilika da najluđu noć provedu u inozemstvu za malo novca. Slična je i ponuda za Beč i Veneciju, za koju morate izdvojiti 14 KM više, odnosno 99 KM. Ovo su tri najjeftinije ponude, dok skupljih ima mnoštvo.

Davorin Skenderija, direktor turističke agencije u Banjoj Luci kazao je za Blic da građani uglavnom biraju jeftinije destinacije, dok ih manji broj bira one sa zračnim prevozom, koji su skuplji.

“Za Novu godinu se najviše traži Budimpešta jer je blizu i najjeftinija je, a zanimanje vlada za Lisabon, Pariz, Rim, Prag. Cijena zračnih aranžmana kreće se od 400 do 600 eura, dok putovanja s autobusima koštaju od 150 eura pa naviše”, naveo je Skenderija. Dodaje da je zanimljivo da se skupi aranžmani plaćaju odjednom, dok se oni jeftiniji plaćaju na rate.

Za one koji Novu godinu žele provesti na plaži i suncu, u ponudi su egzotične destinacije poput Tajlanda za 1.490 eura. Za 13 dana u Vijetnamu treba izdvojiti 2.095 eura. U ponudi je i Kuba. Za skuplje aranžmane građani se uglavnom raspituju, ali retki na kraju rezerviraju putovanje.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading