Select Page

NAJAVA: 7. Posuški kamendani

NAJAVA: 7. Posuški kamendani

Ove godine u sklopu manifestacije „Posuško lito“ održavaju se sedmi po redu „Posuški kamendani“ u organizaciji općine Posušje.

Cilj ove manifestacije je da se u kamenu predstave svi umjetnici, bilo da su to kipari ili slikari koje nadahnjuje kamen i kameni tradicionalni motivi. Namjera organizatora kamendana također je i promocija kamena kao materijala u prerađivačkom smislu gdje je predmet prerade i izvor gospodarskih prihoda.
Posuški kamendani predstavljaju odnos hercegovačkog čovjeka prema ovome prirodnom materijalu kao i suživotu sa njime.

Poznato je da se kamen kod nas kroz povijest koristio kao nezamjenjiv i bogomdan materijal, da se kamenom rađalo, živjelo i umiralo. Posuški i hercegovački klesari su nadaleko poznati kao vrsni majstori, koji su svoja kamena remek djela ostavljali na mnogim mjestima u svome kraju i široj okolici. Poznate su i mnoge kvalitetne posuške i hercegovačke vrste kamena, te su priznate kao jedne od najljepših i najkvalitetnijih materijala u građevini i arhitekturi.

„Posuški kamendani“ odvijaju se u dva dana, 30. i 31.srpnja na Trgu hvatskih branitelja s radionicama koje će trajati od 14h do 19h. Na kraju drugog dana biti će izložba radova te prezentacija knjige „Ukrasni kamen u Hercegovini“.

Ovaj događaj je prilika svim mlađim naraštajima da se upoznaju s vrijednostima kamena i njegova velikog značaja za Posušje i cijelu Hercegovinu, a za starije da se prisjete.

Ponedjeljak 30.srpnja. Utorak 31.srpnja.
14:00h dolazak sudionika 14:00h nastavak radionice
14:30h početak radionice
18:30h kraj drugog dana radionice
19:00h kraj prvog dana
19:00h izložba radova i prezentacija knjige „Ukrasni kamen u Hercegovini“

Posusje.net

OGLASI

Loading