Select Page

Najezda zmija u Hercegovini, nalaze ih i blizu kuća

Najezda zmija u Hercegovini, nalaze ih i blizu kuća

Rast temperatura u Hercegovini izgleda kako je rezultirao novom najezdom zmija. U razgovoru s brojnim poljoprivrednicima može se čuti kako su se zmije približile poljoprivrednim površinama u Hercegovini i kućama, zbog čega je potreban poseban oprez.

– Trava je sve veća, teško ih je uopće primijetiti dok im se ne približite na svega nekoliko metara. Iako bi mnogi voljeli proljetne radove obavljati u laganijoj obući, čizme se moraju nositi i uvijek morate imati nešto pri ruci kako bi zmiju mogli ubiti. Svakako je potreban veći oprez – govore nam poljoprivrednici s kojima smo razgovora.

U ovo doba posebno opasne

Kokretniji je bio ravnatelj Veterinarske stanice Mostar Stjepan Prgomet koji je naglasio kako zmije sada izlaze iz faze hibernacije, te kako su u ovo doba godine posebno opasne.

– One se početkom zime skupljaju u leglo i spremaju za hibernaciju. Sada izlaze prvo ženke kako bi obnovile snagu za parenje, a zatim i mužjaci. Imamo brojne pozive ljudi koji su se već suočili sa zmijama ovih dana i pitaju nas za savjet. Ako sada vidite na jednom mjestu zmiju, sigurno ih ima još u okolici jer je leglo blizu. Tek nakon parenja se one razilaze s lokacije gdje su napravile leglo i hibernirale – ističe Prgomet. Dodaje kako u Hercegovini ima 14 vrsta zmija, te kako su samo dvije vrste otrovne: šarka i poskok.

– Šarka ima manje zube i zbog toga je manje opasna. Ona svoj otrov ubrizgava u potkošno tkivo, tako da se on sporije apsorbira. Zubi poskoka su veličine 1 cm i otrov ujedom ide u mišić. Brža je apsorpcija otrova u krvotok i zbog toga treba brže reagirati u slučaju ujeda – pojašnjava Prgomet. On preporučuje da svi koji se bave poljoprivredom ili idu u prirodu uz sebe nose i serum koji se daje u slučaju ujeda. Ipak, Prgomet dodaje kako je cijena seruma oko 100 KM u ljekarnama, tako da ga ne mogu svi sebi priuštiti.

Praviti podvez u slučaju ugriza

U slučaju ujeda, potrebno je napraviti podvez kako bi se usporila cirkulacija, a po mogućnosti otrov treba pokušati izbaciti iz rane. Osoba koja je ujedena ne bi trebala hodati već je treba prenijeti do automobila i odvesti u bolnicu. Podvez se lagano otpušta svako 15 minuta do dolaska u bolnicu kako bi se osigurala cirkulacija povrijeđenog dijela tijela. Zatim se pomiče nekoliko centimetara i ponovo steže.

Svi se nadaju kako ovi savjeti nam neće trebati, ali ih je svakako dobro znati u slučaju bliskog susreta za poskokom, šarkom ili nekom drugom vrstom zmije koja obitava u Hercegovini.

(Prvi.tv)

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading