Select Page

Najviša mjesečna plaća U 2016. godini bila je 27 960 KM

Najviša mjesečna plaća U 2016. godini bila je 27 960 KM

Najviša plaća isplaćena u Federaciji u prošloj godini iznosila je 27 960 maraka, potvrđeno je “Avazu” u Poreznoj upravi FBiH. Ime osobe s ovolikim primanjima te naziv kompanije koja je isplatila svog uposlenika na mjesečnoj razini u ovom iznosu u Upravi nam nisu mogli kazati, jer su ti podaci zakonski zaštićeni i smatraju se poreznom tajnom.

Tek su nam mogli reći da je ova plaća zarađena u djelatnosti posredovanja u trgovini hranom, pićima i duhanom. Druga po visini plaća na mjesečnoj razini u 2016. godini isplaćena je u iznosu od 21 600 KM, i to u bankarskom sektoru. Ni u ovom slučaju nismo mogli dobiti više podataka o sretniku čija su mjesečna primanja na višegodišnjoj razini primanja prosječnog bh. umirovljenika.

No, obzirom na to da je riječ vjerovatno o privatnom sektoru, s ovom vrstom “zaštite” podataka građani BiH zasigurno se i mogu nositi, jer vjerovatno su ove isplate opravdane i rezultatima rada.

S druge strane, iz Porezne uprave smo, kada su u pitanju javne institucije, ipak dobili barem nazive onih u kojima su isplaćena najviša mjesečna primanja u prošloj godini.

Tako je u Agenciji za nadzor osiguranja mjesečna plaća nekog od uposlenika 10 140 KM. Iako nam to u PUFBiH nisu kazali, vjerovatno je riječ o direktoru ove agencije. Na drugom mjestu po visini plaće u javnom sektoru na federalnoj razini je ona isplaćena za mjesečni rad u Razvojnoj banci Federacije BiH, i to u visini od 8 737 KM.

Potom slijedi Agencija za bankarstvo FBiH, gdje je isplaćena mjesečna plaća od 7 896 KM te u Komisiji za vrijednosne papire Federacije u iznosu od 6 420 KM. Neslužbeno, te plaće u ovim federalnim institucijama su one koje dobivaju njihovi direktori.

akta.ba

OGLASI

Loading