Select Page

Dragan Čović: Ako bude dogovora, moguće odlaganje lokalnih izbora 2016.

Dragan Čović: Ako bude dogovora, moguće odlaganje lokalnih izbora 2016.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare održanoj jučer nakon sjednice Predsjedništva BiH, kazao je novinarima da je Predsjedništvo primilo k znanju informaciju Vijeća ministara BiH vezano za napredak BiH ka EU.

Dragan Čović: Ako bude dogovoraRedefiniranje sporazuma

Čović je kazao da je Predsjedništvo BiH Vijeću ministara BiH uputilo zaključak kojim se definira prostor oko pregovora ili redefiniranja pregovora kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Riječ je o tome kako da Vijeće ministara na najbolji način redefinira sporazum u smislu rješavanja problema tradicionalne trgovine s Hrvatskom.

-Sve ćemo uraditi da bismo napravili ambijent za našu kandidaturu. Jedan od koraka koji trebamo završiti je pokušaj usaglašavanja mehanizma koordinacije, drugi je dio takozvane tradicionalne trgovine, a treći je procjena koju ćemo 5. narednog mjeseca dobiti od EU, kazao je Čović.

Čović je kazao da je procjena da postoje svi preduvjeti da BiH kredibilno aplicira za članstvo u EU tijekom prosinca ove godine.

Predsjedavajući Predsjedništva je istaknuo da je Predsjedništvo BiH donijelo zaključak kojim Vijeću ministra BiH preporučuje redefiniranje pregovora o izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o tradicionalnoj trgovini. Kazao je da se pri tome moraju uvažavati stavovi i standardi koje pred BiH postavlja EU, a istovremeno će se u razgovorima pokušati insistirati na zaštiti domaće proizvodnje.

– Postoji dovoljno prostora da razgovoramo o strukturi, o kontigentima u smislu količina i da na taj način vrlo jasno s jedne strane do kraja uvažimo standarde koje je pred nas postavila EU, a s druge strane da zaštitimo dominantno u pravom smislu riječi ono što jeste naša proizvodnja i s te strane mi smo definirali obvezu Vijeću ministara da precizno napravi izračun. Ne možemo nagađati o kontigentima o domaćoj proizvodnji, jer moraju se potpuno složiti naši podaci koje imamo od Uprave za indirektno oporezivanje, naše statistike i naravno naše vanjsko-trgovinske komisije. Naravno, svi raspolažu s nekim podacima i onda je najgora situacija kada dođete s kompetentnim pregovaračima EU, pa vam oni daju neke drugačije podatke koje imaju o nama. Znači moramo se pripremiti, nadamo se da ćemo za sedam dana imati te podatke i onda idemo štititi te podatke i to je naša domaća proizvodnja i tražiti rješenja za koja sam ja uvjeren da će biti apsolutno raspoloženje EU da se uvaže, optimističan je Čović.

Reformski procesi

Predsjedavajući Čović je kazao i da je danas razgovarao s članovima Predsjedništva BiH o izmjenama Izbornog zakona. Ocijenio je da je u naredna dva mjeseca moguće napraviti izmjene kako bi se lokalni izbori naredne godine održali po novim pravilima. No, nije isključio ni mogućnost odgode izbora naredne godine, za koju je rekao da bi umjesto na kampanje, vrijeme trebalo utrošiti na reformske procese.

– Ali, o tome će odlučiti svi relevantni politički faktori, kazao je Čović.

S druge strane, s gotovo stoprocentnom sigurnošću kazao je da smatra da će i lokalni i opći izbori 2018. godine biti održani zajedno.

Odgovarajući na novinarski upit hoće li HDZ tražiti mjesto direktora Agencije za bankarstvo na čijem se čelu skoro 20 godina nalazi Zlatko Barš, Čović je kazao da vjerovatno hoće, ali je najavio da će nova Federalna vlada već od idući tjedan krenuti u imenovanja novih čelnika brojnih agencija, koji će kako je kazao biti pravo „osvježenje”.

Na novinarski upit i konstataciju kako neki od partnera SDA i HDZ-a na državnom nivou smatraju da nema potrebe za rekonstrukcijom Vijeća ministara Čović je kazao, da je neminovan ulazak SBB-a i u Vijeće ministara i da je to stvar isključivo dogovora SDA i SBB-a.

– Siguran sam da će SBB kao partner ući na sve razine izvršne vlasti i ne samo izvršne vlasti, sukladno sporazumu SDA i SBB-a . Imamo sada SBB u Federalnoj vladi, vjerovatno naredne ili za dva tjedna u županijskim vladama i vjerujem u tom istom periodu i u Vijeću ministara, bez obzira da li se neko želi ili ne želi povući, čak da li dobro radi ili ne, u ovom slučaju mogao bih to na različite načine komentirati, možda bih se složio s tim konkretno, ali to nije predmet rasprave. Mi danas razgovaramo o jednom projektu, a projekt znači imati jednu dominantnu većinu na ovim razinama o kojim govorim koja može donositi kompetente odluke. Ulazak SBB-a u vlast znači da ćemo mi na razini države imati dvotrećinsku većinu, da ćemo na razini entiteta uz ove određene stranke s kojima se paralelno razgovaralo, koje neće biti direktno u vlasti, ali koje će davati potporu imat ćemo skoro dvotrećinsku većinu u FBiH tako da bez obzira što će neko biti nezadovoljan, sasvim izvjesno je da će SBB ući u vlast na razini BiH, a to je prije svega stvar kadrovskog dogovora između SDA i SBB-a, kao što je bilo za Vladu FBiH, piše Dnevni avaz.

OGLASI

Loading