Select Page

NAKON POLITIČKOG DOGOVORA: Kompromisi oko važnih zakona ključni za nastavak rada Parlamenta

NAKON POLITIČKOG DOGOVORA: Kompromisi oko važnih zakona ključni za nastavak rada Parlamenta

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH održao je jučer prvu od dvije najavljene sjednice, pokazujući tako da je kriza u radu ove institucije, ali i cijele vladajuće koalicije, vjerojatno prevladana. Jučer je Zastupnički dom usvojio deklaraciju protiv govora mržnje koju je predložila zastupnica Azra Hadžiahmetović. Za deklaraciju su glasovala 73 zastupnika, a protiv su bila četiri. Ona je istaknula da su ovakvu deklaraciju već usvojili Narodna skupština RS-s te Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, piše Večernji list BiH.

Normalan rad

Prihvaćeno je zaduženje na osnovi kredita IFAD-a za financiranje projekta ruralnog razvoja. Cilj projekta je stvaranje 3150 radnih mjesta u poljoprivredi. Prihvaćen je i prijedlog odluke o zaduženju po zajmu OPEC fonda za realizaciju razvoja ruralnog poduzetništva. Glavni zadatak parlamentarce ipak očekuje danas kada su na dnevnom redu neka politički osjetljivija pitanja, ali ne i ona zbog kojih je vlast zapala u svojevrsnu krizu. Ta će se pitanja rješavati postupno s Domom naroda. Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Jozo Bagarić, odgovarajući na pitanja novinara, izjavio je da se ne radi o prividnom zasjedanju Zastupničkog doma. – Ja sam dojma da smo neka sporna pitanja definitivno riješili i da će nastavak rada biti otkočen i normalan, s puno više uvažavanja i dosljednosti u radu vladajuće koalicije. Mislim da smo postigli suglasje – kazao je Bagarić. Kada je riječ o današnjoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma na kojoj će se, po zahtjevu oporbe, raspravljati o stanju u zdravstvu, u Zavodu MIO te kupnji dijela FDS-a, Bagarić je rekao da zastupnici nisu dobili kompletne materijale.

Pozitivni kompromis

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović potvrdio je u izjavi za medije da su sporna pitanja s HDZ-om riješena, a to su zakonska rješenja o igrama na sreću i o reviziji braniteljske populacije. Govoreći o Zakonu o igrama na sreću, koji je Zastupnički dom već usvojio bez glasova hrvatskih zastupnika, Osmanović je rekao da će u njega biti ugrađeni amandmani koje je prošlog tjedna usvojila Vlada, te će, po usvajanju u Domu naroda, na sjednici Zastupničkog doma ponovno biti usvojen. Kazao je da se radilo o “pozitivnom kompromisu” s HDZ-om, dodajući da će porez i dalje plaćati kladionice, a da će, kada je riječ o prihodima, na godišnjoj razini razlika od prvobitnog rješenja biti u 20 do 30 milijuna KM. Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović ustvrdio je da se dinamika zasjedanja federalnog Parlamenta vratila u normalu, naglasivši da nema potrebe dizati nepotrebne tenzije te stvarati dodatne nesporazume.

vecernji.ba

OGLASI

Loading