Select Page

SVIJET: Donald Trump je novi predsjednik SAD-a

SVIJET: Donald Trump je novi predsjednik SAD-a

Donald Trump je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Glasovima Amerikanaca je postao 45. predsjednik najmoćnije zemlje svijeta, a na poziciju će biti imenovan 20. sječnja 2017. godine.

Trump je osvojio dovoljan broj elektora koji nose glasove građana Sjedinjenih Američkih Država starijih od 18 godina. Hillary Clinton je imala 218 elektorskih glasova. Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.

Posljednji glasovi su prebrojani u Minessoti, Wisconsinu, New Hampshiru, Maineu, Pennsylaniji, Aljaski, Arizoni i Michiganu.

Donald Trump je pobijedio na Floridi (29 elektorskih glasova), u Pennsylaniji (20 elektorskih glasova), Michiganu (16 elektorskih glasova), Arizoni (11 elektorskih glasova), u Wisconsinu koji nosi 10 elektorskih glasova, Georgiji, Iowi, Utahu, u Zapadnoj Virginiji, Alabami i Južnoj Karolini, Montani, Missouriju, Idahu i na Aljasci.

Borba se kroz brojanje glasova odvijala gotovo cijelu noć, vodila se izuzetno tijesna utrka s protukandidatkinjom Hillary Clinton koja je na kraju osvojila 218 elektorskih glasova.

John Podesto, voditelj kampanje Hillary Clinton, izašao je pred okupljene u izbornom štabu i kazao kako Clinton neće održati najavljeni govor, već ga prebacuje za sutra (po američkom vremenu) te zahvalio glasačima.

Donald John Trump rođen je 14. juna 1946. godine u New Yorku, 1968. godine diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Pennsylvaniji, a tri godine kasnije preuzima očevu tvrtku koja je danas poznata kao The Trump Organization. Od 1996. do 2015. godine bio je vlasnik licence natjecanja za Miss SAD-a, a od 2004. do 2015. godine bio je producent i sudionik reality emisije The Apprentice.

Trump se 2000. godine pokušao nominirati za predsjednika države u ime Reformatorske partije, ali se povukao prije početka glasanja.

Ženio se tri puta, Ivanom Zelničkovom 1977. godine, Marlom Maples 1993. godine i konačno Slovenkom Melanijom Knauss 2005. godine s kojom je još uvijek u braku.

Njegovi politički stavovi su slični njegovoj osobnosti – jasni i direktni, ali često neinformirani i popraćeni dozama mizoginije i fašizma kroz etiketiranje manjina, uključujući Meksikance i muslimane. Svojim je izjavama poljuljao samu Republikansku stranku, a pojedine politički bliske ličnosti su ga se doslovno odrekle tokom kampanje.

Njegova obećanja se svode na vraćanje pogona proizvodnje u SAD, podizanje poreza za robu iz Kine i Meksika, povlačenje iz pojedinih trgovačkih sporazuma, potpunu komercijalizaciju zdravstvenog osiguranja, povlačenje iz dogovora sa Iranom o nuklearnom oružju i jače bombardiranje IDIL-a.

klix.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading