Select Page

Trump na korak do pobjede, osvojio je i ključnu Floridu

Trump na korak do pobjede, osvojio je i ključnu Floridu

U utorak su se u SAD-u održali izbori na kojima su Amerikanci birali tko će biti njihov predsjednik sljedeće četiri godine. Kandidatkinja demokrata je bivša prva dama, bivša senatorica za New York i bivša državna tajnica Hillary Clinton, dok je kandidat republikanaca poduzetnik Donald Trump.

Prema prvim rezultatima predsjedničkih izbora u SAD-u, Donald Trump je u ukupnom vodstvu. Riječ je o prvim neslužbenim rezultatima koji se mijenjaju iz minute u minutu.

Prema prvim projekcijama CNN-a, Hillary Clinton ima trenutno 215 elektora, dok Donald Trump ima 247 elektora. Za pobjedu je potrebno 270 elektora.

Prema projekcijama CNN-a, Trump je osigurao pobjedu u sljedećim državama: Kentucky, Indiana, Zapadna Virginia, Oklahoma, Tennessee, Mississippi, Južna Karolina, Alabama, Kansas, Nebraska, Wyoming, Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Teksas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho i Sjeverna Karolina.

Osim tih država, Trump je odnio pobjedu na Floridi, državi koja se smatra ključnom za njegove šanse da postane predsjednik i u kojoj je okrenuo vodstvo Hillary Clinton iz predizbornih anketa.

Trump također vodi u Michiganu i Wisconsinu koje se smatraju tradicionalnim demokratskim državama koje Clinton nije očekivala da će potencijalno izgubiti.

Prema ovim rezultatima Trump ima puno veće šanse da bude pobjednik izbora nego Clinton, pa tako i New York Times svojim Upshot modelom, to jest projekcijom vjerojatnosti pobjede, Trumpu daje 95% šanse da uđe u Bijelu kuću.

Prema trenutnim projekcijama CNN-a Clinton je osigurala pobjedu u državama Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Okrug Columbia, New York, Connecticut, New Mexico, Virginia, Colorado, Kalifornija, Havaji, Oregon i Washington.

Podsjećamo, pobjednik će biti onaj tko osvoji najmanje 270 od ukupno 538 elektorskih glasova koliko ih dodjeljuje 50 država SAD-a. Broj elektorskih glasova koji određena država je proporcionalan njihovoj populaciji pa ih tako Kalifornija ima 55, a Aljaska i Montana samo tri. U gotovo svim državama kompletan broj elektorskih glasova ide onom kandidatu/kinji koji je osvojio najviše glasova birača u toj državi (na primjer, Trump dobije 56 posto glasova u Teksasu, a Clinton 44 posto i svi elektorski glasovi iz Teksasa idu Trumpu).

U ovakvom je sustavu moguće da jedan kandidat osvoji više glasova na razini cijelog SAD-a, ali izgubi elektorsku bitku i time utrku za Bijelu kuću. To se zadnji puta dogodilo 2000. godine kada je Al Gore ukupno osvojio pola milijuna glasova više nego George W. Bush ali manje elektorskih glasova. No, u pravilu kandidat koji osvoji više glasova svih birača u SAD-u, osvoji i veći broj elektorskih glasova.

ABCportal.info

OGLASI

Loading