Select Page

Nakon sporazuma s Lozančićem HDZ BiH ima najviše zastupnika i tražit će mjesto Premijera u Središnjoj Bosni

Nakon sporazuma s Lozančićem HDZ BiH ima najviše zastupnika i tražit će mjesto Premijera u Središnjoj Bosni

Nakon potpisivanja postizborne koalicije sa Antom Lozančićem, zastupnikom HHS-a Stjepana Radića koji je nakon konačnih rezultata ipak uspio prijeći prag i ući u Skupštinu Srednjebosanske županije, HDZ BiH će tražiti premijersku poziciju u SBŽ-u, najavila je predsjednica Županijskog odbora ove stranke Lidija Bradara na sjednici ŽO-a.

Nastavit će se pregovori s drugim strankama

Sjednica je održana u srijedu večer, a najava za traženje premijera potkrijepljena je činjenicom da HDZ-ova široka koalicija sada ima devet (9) zastupničkih mandata, dakle jedan više od SDA koji imaju – osam (8).

“Konačnu odluku o tome će donijeti Županijski odbor HDZ-a BiH. Nastavit ćemo pregovore i sa drugim strankama i nadam se da ćemo pronaći partnere za provedbu našeg programa”, kazala je Bradara novinarima, naglašavajući da očekuje da što prije bude formirana županijska Vlada, piše Avaz.

Lozančić nema ministarskih ambicija

Što se tiče samog Lozančića, koji je 2010. obnašao dužnost županijskog ministra prostornog uređenja i povratka, ovaj put, kaže, nema ministarskih ambicija.

“Ne očekujemo puno, nego ono što se može očekivati sukladno izbornim rezultatima. Dakle, ništa direktno kroz ministarske pozicije ili kroz Dom naroda“, rekao je Lozančić.

Iako su razgovori o formiranju vlasti u SBŽ-u započeli, još uvijek ništa nije sigurno. Gotovo sigurna je jedino suradnja SDA i HDZ-a BiH, koji sada zajedno imaju 17 ruku, pa će trećeg koalicijskog partnera za dvotrećinsku većinu (20 zastupnika) morati birati između Demokratske fronte (tri mandata), Savez za bolju budućnost (četiri mandata) i Socijademokratske partije BiH (četiri mandata).

Osim njih, u Skupštini će još sjediti dva zastupnika HDZ-a 1990 koji po svemu sudeći teško mogu biti u kombinacijama za formiranje vlasti, navodi Avaz.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading