Select Page

POSUŠJE: Časna sestra prirodnim lijekovima već 30 godina ozdravljuje bolesne

POSUŠJE: Časna sestra prirodnim lijekovima već 30 godina ozdravljuje bolesne

Kad se dođe kod sestre Ljubice Bernardice Kovač u Batin kod Posušja, automobili su posvuda, prenosi hms.ba

Ljudi dolaze odsvuda; iz inozemstva, Hrvatske, cijele BiH, svih vjera i nacionalnosti. I satima čekaju. Sestra Ljubica nadaleko i naširoko poznata je po svojim prirodnim lijekovima.

– Sretna sam da pomognem čovjeku koji je ranjen duševno i tjelesno. Baš se osjećam sretna kad kaže da mu je pomoglo i da je pacijent zadovoljan. Doživim neku obnovu u sebi – kaže sestra Ljubica, inače sestra kongregacije Kćeri božje ljubavi, za Croexpress.

Bosanske planine riznica zdravlja

Od veljače do listopada sestra Ljubica ide u berbe ljekovitog bilja. Kaže kako su bosanske planine prava riznica zdravlja, mirisavog i čistog. Dosta ih skuplja na okolnim planinama, a za nekima potegne sve do Biokova. Med je podloga većine njezinih lijekova. A sve je počelo tamo negdje 1985. godine.

– Došla je jedna žena i moli me: sestro, pomozite, dijete mi umire od astme, spasite mi ga. Ja kažem: gospođo, s čim ću vam ga ja spasiti? ‘Ma vi znate sigurno te trave, dajte molim vas…’. Ja sam kao dijete brala tih trava, nosala… Koliko puta me majka istukla jer se bojala da će me zmija ugristi u visokoj travi. Od rođenja sam strašno voljela te biljke. I kažem joj: gospođo, jesen je, što ću ja naći, to je sve zatrpano. I kažem joj da dođe sutra, nešto ću nabrati. Ona je otišla presretna. Ja popodne, Bože pomozi, što ću. I ja mislim, idem ja njoj ubrati trputac. Nabrala ja i široki i uski trputac. To je moj prvi lijek, kaže Ljubica za ovaj iseljenički portal.

Sestra Ljubica je samljela trputac i stavila ga u vodu, zajedno s medom. Ujutro je to procijedila i dala ženi. Nakon 15 dana, javljeno joj je – dijete je opet na nogama, ozdravljeno. Napravila joj je još jednu dozu, uz zamolbu da ne razglašava to okolo jer ima stare roditelje za koje mora brinuti. No, za pet dana stigla je druga žena. I tako je priča započela…

Poznaje 110 trava, napisala i knjigu

Sestra je počela zapisivati recepte na temelju toga kako su kome pomogli. Danas dobro poznaje 110 trava, svi su isprobani u praksi, a napisala je i knjigu. Sestra Ljubica pomaže i teškim bolesnicima – njeni lijekovi pomažu kod karcinoma, bolesti jetre, kožnih bolesti, krvarenja, No, ne zaboravlja na molitvu.

– Ne može se liječiti bez molitve – kaže ona.

Vitiligo, nestanak pigmenta, jedina je stvar za koju sestra Ljubica kaže da još ne zna kako izliječiti ili barem problem olakšati.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading