Select Page

NEODGOVORNI POJEDINCI POŽARIMA UNIŠTAVAJU NAŠE PRIRODNE LJEPOTE

NEODGOVORNI POJEDINCI POŽARIMA UNIŠTAVAJU NAŠE PRIRODNE LJEPOTE

Posuški vatrogasci, uz pomoć kolega iz Gruda i Širokoga Brijega te djelatnika Šumsko-gospodarskog društva ŽZH, velikim naporima uspjeli su staviti pod nadzor požar širokih razmjera koji je buknuo na području Tribistova. Nadljudskim naporima gasitelja spriječeno je otimanje požara kontroli koji bi u tom slučaju ugrozio dovodno-distribucijsku infrastrukturu i dovod pitke vode za područje cijele općine Posušje, te im ovim putem upućujemo veliku zahvalu.

Nadamo se kako će i u ovome slučaju Policijska uprava poduzeti sve mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja ovog kaznenog djela i pronalaska njegovoga počinitelja.
Iako smo dosada na našim službenim stranicama nastojali prevenirati nastanak požara, te educirati javnost o poduzimanju svih mjera opreza kako ne bi došlo do požara te ugroze ljudskih života i materijalnih dobara, jer i najmanja nepažnja može dovesti do nesagledivih posljedica, ovim putem još jednom upućujemo apel svim građanima da budu odgovorni i ne dozvole da ljudski faktor bude uzrok požara koji mogu imati dalekosežne posljedice za prirodu, imovinu, ljudske živote te nose velike sankcije.

S ciljem prevencije prenosimo odredbe članka 3️⃣1️⃣7️⃣. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s predviđenim kaznama za izazivanje šumskoga požara:

(1) Tko izazove šumski požar zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istovremeno izazove više šumskih požara, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.
(2) Tko izazove požar u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku, voćnjaku ili drugoj šumi posebne namjene ili u žitnom polju, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do dvanaest godina.
(3) Tko kazneno djelo iz stava 1. ovog člana učini iz nehaja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.
(4) Tko kazneno djelo iz stava 2. ovog člana učini iz nehaja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.“

Također molimo sve građane: Ukoliko primijetite požar, odmah nazovite Profesionalnu vatrogasnu postrojbu Posušje na telefon 1️⃣2️⃣3️⃣.

OGLASI

Loading