Select Page

NEVENKA REZO: NAJMANJE BIH ŽELJELA DA OSTANETE RAVNODUŠNI

NEVENKA REZO: NAJMANJE BIH ŽELJELA DA OSTANETE RAVNODUŠNI

“Nadam se da će svi koji ovo budu čitali naći poneki redak za sebe. Ima nešto za sanjare, a netko će se obradovati i nasmijati. Najmanje bih željela da ostanete ravnodušni…”, napisala je, između ostalog, Nevenka Rezo u pogovoru svoje zbirke pjesama “Zov starine”. Da knjiga “Zov starine” autorice Nevenke Rezo nikoga neće ostaviti ravnodušnim vidjelo se odmah na prvom predstavljnaju knjige koje je održano ove nedjelje, 19. kolovoza u kinodvorani u Posušju. Na licima posjetitelja smjenjivale su se suze i osmijeh, a knjiga je nakon predstavljanja bila doslovno razgrabljena.

Promocija knjige, promocija izvornog zajedništva i vrednota

Predstavljač knjige bio je Slobodan Milas koji je između ostalog rekao: “Ovo nije samo promocija knjige ovdje je večaras također promocija izvornog zajedništva i promocija izvornih vrednota. I zajedništvo i vrednote su oduvijek odlika jastva ljudi ovoga kraja. No u današnje vrijeme i zajedništvo i vrednote se sve više obezvrjeđuju i profaniraju. Autorica nas kroz ovu knjigu, na jedan decentan način, upućuje na na povratak vrednotama i zajedništvu- zajedništvu čovjeka i čovjeka, zajedništvu čovjeka i prirode i zajedništvu čovjeka s Bogom. Jer je to jedini način i put kako se opstajalo i kako se opstaje na ovim prostorima. Stoga je knjiga “Zov starine” u konačnici zov jastva, zov povratka iskonskim korijenima, iskonskom zajedništvu i vrednotama, onoj izvornoj esenciji po kojoj je, ne samo ovdje nego diljem svijeta, bio prepoznatljiv čovjek iz ovih krajeva…”

Promocija knjige, promocija ljepote izvornog stvaralaštva

Predstavljanje knjige bilo je obogaćeno nastupima HKUD-a “Vrisak” iz Vira, bećerušama i gangašicama kojima se i sama autorica pridružila, čuvarima tradicijske baštine iz Posušja i Tomislavgrada, gangašima iz Jara te diplarima i guslarima iz Širokog Brijega, Posušja i Rakitna. Prisutni su uživali u ljepotama izvornog stvaralaštva iz bogate baštine ovih krajeva. Tradicionalni napjevi, plesovi i zvuci instrumenata oživjeli su baštinu i ozarili lica prisutnih. Tijekom predstavljanja knjige oni su uživali u prekrasnim recitacijma pjesama iz knjige “Zov starine” u izvedbama Marije Barišić i Joze Kolobarića. Po završetku predstavljanja knjige “Zov starine”, autorica Nevenka Rezo je prigodnim poklonima zahvalila svima ponaosob koji su joj pomogli da njena knjiga prvijenac ugleda svjetlo dana. Voditeljica programa bila je profesorica Gabrijela Bešlić.

Organizacijski odbor

OGLASI

Loading