Select Page

NIKOLA VRANJKOVIĆ: Svemoguća rakija!

NIKOLA VRANJKOVIĆ: Svemoguća rakija!

Kad sam bio manji, redovno sam upadao u koprive. Naravno, lijek protiv toga bila je svemoguća rakija. Kruškovača, travarica, loza… Koliko ih je, može se napraviti znanost samo o njezinom pripravku, a o liječenju da ne spominjem.

Nema te kuće da nema bar 153 vrste ‘domaće’ rakije. Neki dan sjedim kod prijatelja na terasi, a ćaća mu iznosi viljamovku. ‘Neš je rodijače nać’ bolje u općini, pravio mi brat litos, samo pomeruši, vi’ćeš, komarci u krugu deset metara padaju, probudila bi mrtvog konja.’ Iako sam se ovih priča dobrano naslušao tokom života, ova me je nasmijala do suza. Nisam neki rakijaš, i ne raspoznajem okuse ni jačine, ali znam da svi bolovi u trbuhu od ovoga prestaju. I temperatura. I glavobolja. I bolovi u leđima. A najviše ljubavni jadi…

Sklapa prijateljstva

Rakija je ujedno i temelj dobrih prijateljstava. Slušajući priče svoga dobrog prijatelja, koji je vojsku služio u Prizrenu davnih dana, ispričao mi je o jednog zgodi sa straže. Sedmi mjesec, noć, nigdje čovjeka. Kruži po zidinama, kad odjednom iza bačve čuje hrkanje. Njegov kolega iz prošle smjene popio je koju previše… Osim što ga nije mogao probuditi dva sata, morao ga je nositi neopaženo do spavaonice. Na kraju cijele priče, dva prizrenska junaka ostali su u jako dobrim odnosima i dan-danas se čuju za blagdane.

rakija-drunks1

Primjerice, ako se otrujete antifrizom, protuotrov je – rakija. Ako krvarite, ranu prvo zaliti… ? Rakijom. Kakve injekcije, tablete, sirupi. To je proizvod koji sustavno služi cijelu regiju stoljećima unazad. Još samo čekam da u arheološkim iskopinama nađu kazan i boce, i kraj njih pračovjeka starog 40.000 godina. Možda zvuči smiješno, ali samo gledajte…

Dobra za sve…

Čak i engleska stara poslovica kaže: ‘I don’t need Cola, I don’t need pizza, all I need is šljivovica.’ Šalu na stranu, ovo piće uistinu koristi u mnogim životnim potrebama. Dobra je za krvotok, čisti bakterije koje se nakupljaju na jeziku i filtrira sve uljeze koji se nađu u želudcu. Dezinficira rane, i najčešće ublažava bol koprive. Naravno u normalnim dozama, jer sve ima svoju granicu. Ali čujte, Izet Fazlinović ima stari recept – kada pijete umjereno, pijete koliko hoćete.

Za kraj, jedna definicija. Iako ovo vrijedi za konjak, može poslužiti i za rakiju;

‘Očima daje sjaj, čisti grlo, tijelu daje vitalnost, jeziku težinu, a kući mir Gospodnji !’

Posušje.net/Nikola Vranjković

OGLASI

Loading