Select Page

Prognoza: Ljeto, ljeto, ljeto…kiše ni na vidiku

Prognoza: Ljeto, ljeto, ljeto…kiše ni na vidiku

Teško je povjerovati da je prije nekoliko dana u Dalmaciji bilo mraza! U petak ujutro u mnogim kotlinama Zagore minimalna temeratura zraka bile je 3 Celzijeva stupnja, što je bilo dovoljno za stvaranje mraza pri tlu! Već u dane vikenda uslijedio je porast i jutarnjim i dnevnih temperatura zraka, pa su vrijednosti ne samo dosegnule karakteristične za dio godine, već ih i premašile.

S ponedjeljkom smo ušli u lipanj, i tako se oprostili od klimatološkog proljeća. Ono u Dalmaciji nije bilo tako nestabilno kao prošlo, a i temperature zraka su bile više nego lani. U ovome proljeću najviše ćemo pamtiti ektremnu buru s početka ožujka, drugih značajnih meteoroloških ekstrema nije ni bilo.

Ponedjeljak je prvi dan klimatološkog ljeta, a na ono kalendarsko pričekat ćemo 21. lipnja, ljetni suncostaj nastupit će ove godine u 18 sati i 30 minuta.

Sljedećih dana, možda i tjedana, temperature zraka bit će znatno više od prosjeka za dio godine. Prva sljedeća kiša nije na vidiku, oborine će biti vrlo rijetke i samo će se ponegdje pojaviti u obliku slabih i prolaznih pljuskova, većinom u drugom dijelu tjedna u južnim krajevima.

abcportal.info

OGLASI

Loading