Select Page

Novalić: Račune za struju socijalno ugroženi će umjesto 20, plaćati 5 KM

Novalić: Račune za struju socijalno ugroženi će umjesto 20, plaćati 5 KM

Na pitanje odakle će se financirati to subvencioniranje, odgovorio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.“Naime, u vezi s električnom energijom postoje dva projekta.

Prvi koji je potpisan s rudarima, a što su mediji ocijenili da se radi o porastu cijene električne energije. Vlada Federacije BiH je demantirala to, jer se radi o unutarnjim rezervama Elektroprivrede BiH, koja mora usmjeriti intenzivnije sredstva prema restrukturiranju rudnika “, rekao je Novalić.Drugi projekt je, kaže, vezan za ono što je Vlada FBiH od početka navodila kao jednu od socijalnih mjera subvencija za nekih 100.000 obitelji koje su u socijalno ugroženoj zoni.“Imamo oko 800.000 kućanstava (670.000 Elektroprivreda BiH i 180.000 Elektroprivreda HZHB). Naša ideja je da se kod 700.000 imućnijih obitelj poveća cijena struje za recimo dva ili tri posto da bismo do nekih 100 kilovata subvencionirali ovih 100.000 obitelji”, istaknuo je Novalić.Navodeći da je u pitanju solidarnost na djelu tvrdi da “sveukupno struja ne bi poskupjela, ali bi za bogatije bila skuplja, dok za 100.000 obitelj bila bi besplatna ili jeftinija”.“To je švicarski model. U osnovi struja će poskupjeti za neke, to što se skupi prijeći će na socijalno ugrožene.

Po tom osnovu ukupni prihod Elektroprivrede BiH ne bi narastao”, kazao je Novalić.Potvrdio je da bi Programom za zaštitu ugroženih kupaca električne energije iz kategorije potrošnje kućanstava u FBiH trebalo biti obuhvaćeno više kategorija kupaca, nego što je to bilo do sada.“Mi bismo sve to obuhvatili i među njima raspoznali 100.000 obitelji koje su ugrožene. To su uglavnom penzionerske obitelji. To je ideja koja se još dorađuje a koja mora proći na oba doma Federalnog parlamenta”, kaže Novalić.Također, objasnio je da li će doći do povećanja subvencije po korisniku subvencija.“Ako imamo obitelj, koja ima prihodnu temelju recimo 320 KM mirovine i nema ništa više prihoda, ta obitelj ima račun za struju 20 KM. Mi ćemo reći 15 KM je subvencija, a 5 KM je mjerno brojilo, ali ne plaća Vlada FBiH, nego to socijaliziraju onih 700.000 obitelji, koji će možda platiti dvije ili tri marke više. U Federaciji je prosječan račun 37 KM, te će ovi plaćati 40 KM, a socijalno ugroženi 5, umjesto 20 KM “, izjavio je premijer Fadil Novalić.

poskok.info

OGLASI

Loading