Select Page

Ministar MUP-a ŽZH: Na gorivu i telefonima, u sedam mjeseci, uštedili 500.000 KM

Ministar MUP-a ŽZH: Na gorivu i telefonima, u sedam mjeseci, uštedili 500.000 KM

Dan policije ZHŽ, blagdan svetog Mihovila, prigoda je da se podsjeti na ulogu policajaca, kako u ratu, tako u izgradnji mira.

U ZHŽ-u se događa svojevrsni apsurd. Iako pokazatelji iz resora unutarnjih poslova pokazuju da se smanjuje broj kaznenih djela, broj policijskih djelatnika, inspektora je sve manji zbog odlazaka u mirovinu. Istodobno, u službi se nisu zapošljavali novi kadrovi, što će biti jedan od prioriteta ministra unutarnjih poslova ZHŽ-a Zdravka Borasa. Portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba donosi vam dio razgovora kojeg u cijelosti možete pročitati u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH.

Gdje vidite ulogu policije u društvu?
U ratu se policija ponijela časno. Mnogi policijski službenici su poginuli u obrani zemlje od agresora, i njihove žrtve ćemo se prisjeti na proslavi Dana policije. Međutim, rat je prošlost. Živimo u vremenu koje pred nas postavlja nove izazove i trebamo izgraditi policiju koja će biti spremna i sposobna suočiti se s aktualnim izazovima.

Ministre, kakvim ocjenjujete stanje sigurnosti u ZHŽ?
Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, a tu tvrdnju ću potkrijepiti s nekoliko podataka. Već šest godina uzastopce bilježimo opadanje broja izvršenih kaznenih djela, što nije slučajno – ti podaci govore o dobro osmišljenoj kriminalističkoj prevenciji. Istodobno, imamo visok postotak rasvijetljenih kaznenih djela. Oni su nam poticaj da sustavnim i metodičnim radom stanje sigurnosti podignemo na još višu razinu.

Koje korake ste poduzeli, ili ih namjeravate poduzeti kako bi policija i Ministarstvo funkcionirali u punom kapacitetu?
Nakon što sam za to ishodio suglasnost županijske Vlade, raspisao sam javni oglas za prijem kandidata za pohađanje temeljne policijske obuke. Proces izbora kandidata i slanje istih na obuku odvija se planiranom dinamikom tako da ćemo u dogledno vrijeme primiti u radni odnos 30 policijskih službenika u činu policajac i pet policijskih službenika u činu mlađi inspektor.
Problem nepoštovanja radnog vremena djelatnika Ministarstva u sjedištu riješili smo instaliranjem sustava elektroničke evidencije ulazaka i izlazaka iz zgrade Ministarstva.

Promjena je vidljiva – svi djelatnici se tijekom radnog vremena nalaze na svojim radnim mjestima, što je minimum koji jedna javna služba treba poštovati.
Planiramo nabavu novih patrolnih vozila, a u dogledno vrijeme na sva vozila ćemo ugraditi GPS sustav, što će olakšati rukovođenje i na minimum smanjiti mogućnost nesavjesnog korištenja službenih vozila. To su samo neke od mjera koje smo poduzeli ili planiramo uskoro provesti u cilju povećanja operabilnosti službe.
Istodobno, u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili smo uštede od skoro 500.000 KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Te uštede smo ostvarili na potrošnji goriva, na telefonima i sl., a ostvarili smo ih odgovornim, domaćinskim gospodarenjem, pri čemu služba ni u jednom trenutku nije patila.

Kakva je suradnja s drugim policijskim agencijama za provedbu zakona?
Na operativnoj razini imamo odličnu suradnju sa svim policijskim agencijama u zemlji, kao i sa Županijskim tužiteljstvom, Obavještajno-sigurnosnom agencijom i s hrvatskom policijom. U našem ministarstvu tu suradnju nikada nitko nije doveo u pitanje.

Nedavno je predstavljen plan suradnje županijskih MUP-ova s FUP-om kojim bi se centralizirao sustav upravljanja i zapovijedanja na štetu županija. Kako na to gledate?
Na nedavnom sastanku u Lukavcu FMUP je predočio sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj suradnji policijskih tijela u FBiH u uvjetima rješavanja kriznih stanja na prostoru FBiH. Taj sporazum, u obliku u kojem je predložen, nije prihvatljiv ni nama, a ni nekim drugim županijskim MUP-ovima. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme s partnerskim policijskim agencijama usuglasiti tekst sporazuma koji će biti prihvatljiv svima.

Mi smo opredijeljeni za suradnju i s FMUP-om, i s Federalnom upravom policije, i s drugim policijskim agencijama, ali ni ja ni aktualna Vlada i saziv Skupštine nećemo pristati na rješenja kojima se dodatno derogiraju ionako derogirane ovlasti županije i njezinih ministarstava.

vecernji.ba

OGLASI

Loading