Select Page

Novi plinovod koji će ići preko Posušja od iznimnog značaja za BiH

Novi plinovod koji će ići preko Posušja od iznimnog značaja za BiH
Projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, Zagvozd – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar, od iznimnog je značaja i za Federaciju i cijelu državu, prvenstveno zbog sigurnosti opskrbe i diversifikacije izvora snabdijevanja, kažu za Oslobođenje iz BH-Plina.

Radi se o plinovodu koji će povezati transportne plinovode Hrvatske i BiH, to jest PLINACRA i BH-Plina.

Ovaj projekt spada u linijske infrastrukturne projekte. U tijeku je projektiranje trase u dužini od 160 kilometara, čime se ovaj plinovod ubraja u najkompleksnije projekte koji se trenutno realiziraju u našoj zemlji.

Urbanistička suglasnost Realizacija projekta počela je 1. kolovoza 2019. godine, održavanjem inicijalnog sastanka s projektantom. Izrada projektne dokumentacije financira se grantom Europske komisije, a za projektanta je izabran konzorcij CONNECTA – Mott MacDonald.

U sljedećim danima trebao bi biti potpisan ugovor za izradu Studije utjecaja na okoliš po osnovu ove trase. Očekuje se da bi se urbanistička suglasnost dobila u trećem ili četvrtom kvartalu 2020. Ono što je posebno bitno za ovu fazu izrade projektne dokumentacije je to da je BH-Plin počeo proceduru osiguravanja grant-sredstava za izradu glavnog projekta i granta za osiguravanje dijela sredstava za samu izgradnju plinovoda u BiH. Radi se o europskim fondovima. Europska unija dodjeljuje grantove do 20 posto vrijednosti kompletnog projekta.

Ono što nas raduje jeste to da je Skupština Sarajevske županije jednoglasno usvojila zaključak i uputila ga prema Vladi Federacije, kojim traži da se što prije realizira projekat Južne interkonekcije zbog sigurnosti opskrbe i KS-a i FBiH, istakli su iz BH-Plina.

Iz kompanije BH-Plin su rekli da je projekt podijeljen u dvije faze, prva je primarni vod, a druga odvojak za Mostar. Primarni vod je dug više od 100 kilometara i mora se raditi odjednom. Uz njega ide i rješavanje imovinskopravnih odnosa.

U Novom Travniku će se Južna interkonekcija spojiti na plinovod Zenica – Travnik, za koji se često govorilo da je nerentabilan. Iz BH-Plina su objasnili da je puštanje u rad novog plinovoda u BiH planirano krajem 2023. ili u 2024. godini.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading