Select Page

Ljubuški, prvi grad u Federaciji koji je potpisao Deklaraciju o zaštiti voda

Ljubuški, prvi grad u Federaciji koji je potpisao Deklaraciju o zaštiti voda

Danas se u Gradskoj upravi u Ljubuškom održalo potpisivanje deklaracije o zaštiti voda, s početkom u 12 sati.

Na samom početku v.d. gradonačelnika Markotić se obratio prisutnima sa zahvalom svim udrugama za zaštitu okoliša, posebno Čuvarima rijeka, te Udrugama iz grada Ljubuškog i Županije Zapadnohercegovačke na svemu što čine za zaštitu rijeke Trebižat.

“Grad Ljubuški u prostornom planu nije predvidio gradnju minihidroelektrana. Današnje potpisivanje deklaracije gradova, odnosno općina bez brana je još jedan korak u tom smjeru, da mi kao lokalna zajednica nismo spremni žrtvovati naš Trebižat, budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovu radi interesa privatnih investitora, uz dužno poštovanje svim investitorima koji su dobronamjerni” izjavio je Markotić te nadodao da je Trebižat vena našeg zavičaja gdje smo svi odgojeni, te tu ne smije biti kalkulacija ni kompromisa kada se radi o zaštiti Trebižata.

Mislim da Ljubuški, kao grad, svoj razvoj uz gospodarstvo mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu. Mi smo se jednostavno odlučili da idemo tim putem, jer razvoj turizma i poljoprivrede ne može ići u istu rečenicu sa izgradnjom mini hidroelektrane na rijeci Trebižat. Ovim potpisom na Deklaraciji smo jasno pokazali svoj stav koji smo u proteklom razdoblju jasno iznijeli” zaključio je Vedran Markotić, VD gradonačelnika Grada Ljubuškog.

Nakon toga, riječ je preuzeo Viktor Bijelić, podpredsjednik Centra za životnu sredinu koja je članica i osnivač Koalicije zaštite rijeka Bosne i Hercegovine.

Koalicija je nastala 2016. godine kao odgovor na prijetnju uništavanja rijeka u BiH, ali i širom zapadnog Balkana gdje je planirano preko tri tisuće objekata.

U Bosni i Hercegovini je trenutno planirano preko 440 objekata.

“Kada bi se taj plan ostvario, ni jedna rijeka ni jedan potok ne bi ostao bez brane, odnosno, svejedan vodotok bi bio narušen, a ukupna proizvodnja električne energije iz svih tih objekata bi bila manja od 3% ukupne električne energije koju danas Bosna i Hercegovina ostvaruje” kazao je Bijelić.

Bijelić se osvrnuo i na prošlu godinu kada je Koalicija zaštite rijeka održala međunarodnu konferenciju u Sarajevu gdje je donesena Deklaracija o zaštiti rijeka zapadnog Balkana iz koje je proistekla i Deklaracija Općine bez brana.

“Deklaracija Općine bez brana je pokrenuta ove godine u suradnji sa češkom organizacijom Arnika s kojom dugo godina surađujemo u okviru programa promocije tranzicije” kazao je Bijelić, te nadodao da mu je drago da se Grad Ljubuški priključio ovoj incijativi u kojoj imaju namjeru da se bore za očuvanje rijeke Trebižat, koja je biser Hercegovine i koja zaslužuje zaštitu.

Također, spomenuo je da su iz RS potpisali Sokolac i Istočno Novo Sarajevo, a iz Federacije BiH je Ljubuški prvi grad koji je potpisao ovu Deklaraciju.

“Ovo je tek početak, mi smo ovu deklaraciju kreirali u sedmom mjesecu ove godine. Tek smo krenuli u zagovaranja, odnosno lobiranje, jer sedmi i osmi mjesec ove godine su uglavnom bili razdoblje godišnjih odmora i nije bilo mogućnosti da se sastanemo sa predstavnicima lokalnih samouprava. Mi očekujemo da ćemo do kraja ove godine imati više od pet potpisanih Deklaracija, a do kraja 2021 godibe, očekujemo najmanje dvadeset općina koje će se priključiti ovoj inicijativi” zaključio je Bijelić.

Vrisak.info

OGLASI

Loading