Select Page

Obilježen Dan općine Posušje

Obilježen Dan općine Posušje

Svečanost je započela molitvom za poginule i nestale hrvatske branitelje koju je predvodio posuški župnik i dekan Posuškog dekanata fra Mladen Vukšić. Potom je uslijedilo polaganje vijenaca na Spomen obilježje hrvatskim braniteljima. Njih su zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili Općinski načelnik Branko Bago i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, potom visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Republike Hrvatske, te ostali predstavnici iz stranačkog života Posušja i Bosne i Hercegovine kao i Haški uznik Dario Kordić.

Također, nakon nekoliko godina na svečanu sjednicu su bile pozvane obitelji poginulih i nestalih branitelja. Izrazili su kako im je bila iznimna čast što su nazočili sjednici i izrazili zahvalnost općinskoj strukturi vlasti na pozivu.

U nastavku programa obilježavanja Dana općine Posušje održana je svečana Sjednica Općinskog vijeća općine Posušje koju je otvorio predsjednik Vijeća Ivan Lončar. Nakon pozdrava nazočnim uzvanicima, Lončar ih je kratko upoznao s radom Općinskog vijeća u proteklih godinu dana. Također zahvalio se kolegama vijećnicima i djelatnicima općinskih službi na dosadašnjoj suradnji, a svim žiteljima posuškog kraja poželio sretan Dan općine.

Financijske uštede, rekonstrukcija ulica i rasvjete, rad na vodoopskrbnoj mreži

Općinski načelnik Branko Bago, u svom obraćanju, kazao je kako su se poduzeli konkretni koraci kako bi se poboljšala kvaliteta života u Posušju. Da slogan „Pokrenimo Posušje zajedno“ kojim se nastupilo u kampanji za općinskog načelnika nije tek puka fraza bilo je vidljivo i iz desetominutne video projekcije u kojoj su u kratkim crtama predstavljeni ostvareni projekti ili oni na kojima se radi. Spomenimo samo neke: obnova nogostupa u središtu Posušja, potpuna rekonstrukcija javne rasvjete čime se postigla ušteda potrošnje energije od 60%, a s druge strane proširenje na gotovo sve ulice u urbanom dijelu mjesta, uređenje gradskog parka, sanacija lokalnih cesta, obnova male sportske dvorane, rekonstrukcija kotlovnica u osnovnim školama s ciljem uštede energije, obnova objekta u sklopu nogometnog stadiona i nastavak rada na vodoopskrbnoj mreži prema mjesnim zajednicama. Nadovezujući se na ove projekte načelnik je iznio i financijske podatke o značajnom smanjenju duga prema JP EPHZHB, raznim dobavljačima, te kako je vraćena jedna rata kredita u ulozi jamca u ime poduzeća JP Vodovod u iznosu od 250.000 KM.

Osigurana sredstva za gospodarski održivi razvoj

„ Kad su u pitanju projekti od presudnog značaja za gospodarski održivi razvoj, uz velike napore uspjeli smo osigurati 94.000 KM za asfaltiranje puta u Poslovnoj zoni Osrdak; 60.000 KM za zatvaranje i sanaciju deponije otpada; 450.000 KM za presvlačenje 4 km starog asfalta u Sutini. Asfaltirano je i 1 km novog puta kod Zbornjače prema sutini; osigurano je i 200.000 KM za lokalne putove te dodatnih 100.000 KM za obnovu gradskog parka.“ Posebno je istaknuo završetak zahtjevne i skupe studije za pročistač pitke vode.
„Sada tražimo sredstva za izgradnju kako bi napokon otpočela prodaja iznimno kvalitetne vode iz jezera Tribistovo čime se stvaraju uvjeti za dugoročnu financijsku stabilnost općine Posušje“ zaključio je načelnik Bago.

Čović: Pomoći ćemo da se završi put prema Blidinju

Po završetku svečanog govora Općinskog načelnika općine Posušje, nazočnima se obratio predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović: „Ono što danas Posušje jeste vi ste najbolje pokazali u ovim insertima (video materijal predstavljen na sjednici o.p.a.). „ Pošli vi u Posušje obilaznicom s lijeva ili desna nitko više ne može zanijekati onu svježinu koju ste vi kao vodstvo općinske strukture unijeli u Posušje, u razvoj posuškog kraja. „Vi morate biti ponosni na ono što ste uradili, iako bilo ne završeno, jer to je preduvjet da ova općina ostane ne samo najmlađa s aspekta njenog života, nego i sa stanovišta njene strukture, da mladi ljudi ovdje ostanu. Najveća škola od 1500 učenika zaslužuje da uistinu bude reprezentativna, da se svi njom ponosimo. Trebate vi završiti, iako to nije vaš posao, i put prema Blidinju. Tu smo svi da vam pomognemo da završimo tih svega par kilometara.“ „ Ja sam uvjeren da sve ono što ste zacrtali u vašoj strategiji razvoja u narednih 10 godina će apsolutno biti ostvareno, jer ćemo biti dio istog projekta, dio velike obitelji, s kojom ćemo zajedno kroz HNS BiH, zajedno s našim prijateljima iz Republike Hrvatske, stvoriti jedno potpuno drugačije ozračje za život u čitavoj He rcegovini, a osobito ovdje u našem Posušju“ kazao je dr.Čović.
U nastavku je uslijedilo obraćanje i gosta iz Republike Hrvatske Milana Kovača, predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a Republike Hrvatske koji je naglasio potrebu postojanja čvrste veze između Hrvata u RH i BiH.

Prijenos uživo – Radio Posušje i Radio Herceg-Bosne

Već tradicionalno, na svečanim sjednicama Općinskog vijeća dodjeljuju se priznanja najzaslužnijim pojedincima i udrugama za doprinos posuškom kraju.

Ove godine titula Počasnog građanina općine Posušje uručena je dr. fra Marinku Leki, Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ prof. Ljubi Kovaču i poduzetniku Iliji Tokiću, dok je Javno priznanje „Zahvalnica općine Posušje“ otišla u ruke posuškoj Udruzi gospodarstvenika.

Nakon završetka svečanog djela, u kojem su nastupili vokalni sastav Bel Canto i klapa Grga, neformalno druženje nastavilo se u salonu Viktorija. Ističemo i to da je po prvi put išao prijenos uživo svečane sjednice općinskog Vijeća putem valova radiopostaje Posušje i radiopostaje Herceg-Bosne.

op8 op9 op10 op1 op2 op3 op4 op5 op6 op7op1

 

OGLASI

Loading