Select Page

Očekivanja od HNS-a: Novi ustav, ekonomija, branitelji, socijala, EU…

Očekivanja od HNS-a: Novi ustav, ekonomija, branitelji, socijala, EU…

Velika su očekivanja od predstojećeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, a posebnu težinu ovaj skup imat će jer će mu nazočiti puno veći broj stranaka i političkih predstavnika Hrvata. Očekivanja su nastavak inzistiranja za izgradnjom BiH kao normalne države koja bi bila majka i Hrvatima kao demokratska i sekularna država triju ravnopravnih naroda i svih njezinih građana. Hrvati koji su dali glas za samostalnost BiH nisu glasovali na referendumu za ovako uređenu zemlju, a njezina zakržljalost ne daje optimizma bilo kome i nije racionalna ni održiva.

Dezintegracija BiH

Hrvati u BiH očekuju da država bude izabrana sukladno očekivanjima tri njezina konstitutivna naroda posredstvom legitimnih političkih predstavnika. Tu mogućnost jedino nemaju Hrvati, ali ni razvoj u narodnom i kulturnom identitetu. Iako razgovori o ustavnim promjenama sada nisu u prvome planu novog europskog plana, sve hrvatske institucije smatraju te očekuju od HNS-a da inicira donošenje novoga Ustava, što bi uključilo i novi administrativno-teritorijalni ustroj zemlje koji bi zajamčio jednaka prava Hrvatima. Dosadašnji razgovori političkih predstavnika u BiH nisu dali rezultata s obzirom da su na djelu dva suprotstavljena koncepta dezintegracije i unitarizacije BiH vođeni iz Sarajeva i Banje Luke, a teško je očekivati da će se bez glavnih kreatora Daytona dogoditi značajnije promjene u zemlji. Po dosadašnjim istraživanjima javnoga mišljenja, najveći broj Hrvata u BiH podupire stvaranje zasebne teritorijalne jedinice ili, pak, regionalizaciju koja bi zajamčila jednaka prava konstitutivnim narodima po uzoru na nekoliko zemalja u Europi koje imaju višenacionalni sastav, nasuprot tendencijama iz Banje Luke i Sarajeva.

Izborni zakon

U suštini, od HNS-a se očekuje da na tragu federalizma, koji je sastavni dio i rezolucije Europskog parlamenta iz prošle godine, predstavi konačno stav Hrvata oko toga čime bi reforme trebale rezultirati, ali i predloži glavne izmjene Izbornog zakona BiH. Hrvati očekuju i da HNS dadne snažniji poticaj euroatlantskim integracijama koje su važne s obzirom da je RH članica NATO i EU te da je približavanje ovim integracijama od najvažnijeg značenja. Jedna od temeljnih stvari koje je narušila ‘platforma’ je odnos prema braniteljima, kojima se moraju vratiti prava, te onemogućiti krivotvorenje istine o Domovinskom ratu.

vecernji.ba

OGLASI

Loading