Select Page

Od danas obvezna zimska oprema: Zašto su zimske gume nezamjenjive

Od danas obvezna zimska oprema: Zašto su zimske gume nezamjenjive

Od petka, 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2020., bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

Iako je zakonodavac ostavio mogućnost da se pod zimskom opremom podrazumijevaju i gume s ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta, ipak su zimski pneumatici ključni faktor sigurne vožnje na niskim temperaturama, piše Radiosarajevo.ba.

Dobrim i savjesnim vozačima nije potrebno objašnjavati prednosti pneumatika s pahuljicom i/ili starom oznakom M+S. Zimske gume nisu luksuz nego potreba, i to ne samo za ceste prekrivene snijegom i ledom nego u svim vremenskim uvjetima od sredine studenoga do idućeg proljeća.

Istina je da se zakon može poštovati i korištenjem ljetnih guma s dubinom gazećeg sloja od najmanje 4 mm u “suhim” uvjetima, ali takvi (ljetni) pneumatici na temperaturama ispod 7 stupnjeva gube prianjanje jer su svojom tehnologijom i mješavinom prilagođeni ljetnim prilikama.

Zimske vremenske prilike prilično su nestabilne: Snažni pljuskovi u kombinaciji s niskim temperaturama mogu učiniti da ceste postanu klizave ili zaleđene prije nego što se očekuje. Također, neočekivani snijeg može prouzročiti nestabilne uvjete za vožnju: Na prvi pogled suha cesta u trenu postaje zaleđena i klizava.

Čak i da asfalt ostane suh, treba voditi računa da se pri nižim temperaturama ljetne gume brže troše od zimskih (kao što se mekana smjesa profila zimskih guma općenito brže se troši pri visokim ljetnim temperaturama).

Drugim riječima: Promjena guma u pravom trenutku ne samo da poboljšava vozne karakteristike nego povećava kilometražu i životni vijek pneumatika.

A kad je riječ o životnom vijeku zimskih guma, s godinama gube performanse, u prvom redu “vučnu silu”, nešto manje kočione sposobnosti zbog dubine gaznog sloja.

vecernji.ba

OGLASI

Loading