Select Page

Odbačene optužbe sarajevskih “kulturnjaka” protiv Zore Dujmović

Odbačene optužbe sarajevskih “kulturnjaka” protiv Zore Dujmović

Općinski sud u Sarajevu, odbacio je optužbe nekoliko uglavnom sarajevskih kulturnih udruženja, na čelu s Obalom art Centar, potom Udruženjem za razvoj kulture i umjetnosti Balet, Udruženjem građana Ars Aevi, Mess i drugima, protiv Zore Dujmović, federalne ministrice kulture i sporta. Sarajevski kulturnjaci pokušali su optužiti ministricu Dujmović za raspodjelu sredstava u 2015. godini po etno- nacionalnom principu, spočitavajući joj izmjenu kriterija za raspodjelu sredstava na način da su sredstva uskraćena projektima koji imaju međunarodni značaj i karakter, a dodijeljena drugim poput Mjesnih zajednica Posušje ili Široki Brijeg. Edina Papo, umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo kojemu je u 2015. godini dodijeljeno 10 tisuća KM tijekom postupka izjavila je kako je uvjerena da bi ovaj projekt , odnosno Udruženje koje ga organizira dobili puno više sredstava da im je sjedište u Posušju. Upravo u ovoj rečenici vidi se jasna namjera sarajevskih „kulturnjaka“ da zadrže dotadašnju razinu raspodjele sredstava iz oblasti kulture po kojima su upravo oni dobijali 75 posto sredstava.

U svojemu svjedočenju pred Općinskim sudom u Sarajevu, ministrica Dujmović jasno je poručila da kriteriji raspodjele koje utvrđuje Vlada Federacije BiH nisu mijenjani. Jedino što se promijenilo u 2015. godini je činjenica da se na javni poziv javilo više zainteresiranih za raspodjelu iz svih dijelova Federacije BiH te im su, u skladu s kvalitetom projekata podijeljena sredstva. “U 2015. godini podržano je oko 150 projekata iz svih dijelova Federacije BiH što je za oko 40 više u odnosu na 2014. godinu. Cijenili smo da i druge aplikante, koje se bave kulturom, i koji žive u nekim drugim sredinama te imaju kvalitetne projekte, treba podržati“, izjavila je tijekom postupka tužena ministrica Dujmović. Obrazložila je i svoju izjavu kako je joj je nelogično da 75 posto sredstava iz oblasti kulture odlaze u glavni grad BiH. „Ministarstvo kulture i sporta Sarajevske županije za potporu projektima kulture ima na raspolaganju i do četiri puta veći iznos od Federalnog ministarstva kulture i sporta i to je razlog mojoj takvoj izjavi.

Dakle, sarajevske institucije i udruge kulture podržane su od strane županijskog ministarstva, a federalno je ministarstvo daleko manja sredstva raspodijelilo na projekte diljem Federacije BiH“, pojasnila je tijekom postupka federalna ministrica kulture i sporta. Općinski sud u Sarajevu ovakve je navode tužene ministrice Dujmović uvažio odbacujući očito neutemeljene optužbe sarajevskih kulturnih udruženja koja su godinama povlačila najveći dio sredstava namijenjenih projektima kulture, držeći monopol nad raspodjelom u odnosu na projekte i udruženja iz svih ostalih dijelova Federacije BiH. Ministrica Dujmović koja je prekinula ovakvu praksu te dala priliku svima koji imaju kvalitetne projekte da apliciraju i dobiju sredstva, „sarajevski kulturnjaci“ odgovorili su tužbom koja je odbačena.

Presuda Općinskog suda u Sarajevu u međuvremenu je postala pravomoćna jer se oni koji su spor izgubili nisu žalili. No, za razliku od njihovih brojnih istupa u medijima prije podizanja tužbe protiv ministrice Dujmović, nakon gubitka sudskog spora „sarajevski kulturnjaci“ kojima raspodjela po kriterijima kvalitete projekata očito nije bila po mjeri, nisu se oglašavali. Očito ni sami ne vjeruju u etno-nacionalne principe raspodjele sredstava za kulturu za koje su pokušali optužiti federalnu ministricu Zoru Dujmović.

Artinfo.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading