Select Page

Održan 20. Memorijalni skup planinara “Ivica Plazonić”

Održan 20. Memorijalni skup planinara “Ivica Plazonić”

U organizaciji HPD “Pločno” iz Posušja i HPD-a Malačka iz Kaštela 12., 13. i 14. srpnja 2019.godine održava se 20. memorijalni skup planinara Ivica Plazonić, koji je i ove godine okupio veliki broj planinara i planinarskih društava iz BiH i Hrvatske. Skup se održava u Parku prirode Blidinje, dok je kamp smješten u Masnoj Luci ispred Planinarskog doma. Iako je riječ o trodnevnom događanju, organizatorima nije cilj održati što veći broj događaja, već sam boravak u prirodi, planinarenje, druženje, ali i prisjećanje na one kojih više nema. Skup je pokrenut u godini nakon što je član kaštelanskoga društva Malačka, Ivica Plazonić preminuo prilikom uspona na Pločno 1999. godine, a inicijator skupova jest upravo njegovo matično društvo Malačka. Njima su se pridružili i ostali planinari, pa tako i posuško društvo HPD Pločno, koje od svog osnutka 2003. godine sudjeluje kao domaćin i suorganizator skupa.

Puna dojmova i pomiješanih emocija u kojima su se preplićali tuga, s jedne strane, i ponos s druge strane, u kratkom razgovoru za naš Radio supruga preminulog Ivice, Mileva, članica kaštelanskoga Društva, zahvalila je planinarima i Društvima Malačka i Pločnu, koji su svih ovih godina održavali skupove i sjećanje na pokojnog Ivicu. Prisjetila se dana kada je njezin suprug iznenada preminuo i zahvalila svima koji su im pomogli u tim trenucima. „ Hvala Malačkoj koja organizira ovo sjećanje sve ove godine i Pločnom koji se pridružio kao suorganizator i svim planinarima koji se pridružuju, fra Petru koji uvijek kaže misu“, kazala je gospođa Plazonić zahvalivši posebno Filipu Baliću koji je bio tajnik Malačke, a sada je potpredsjednik, koji se jako zalagao da se memorijal održi te članovima Pločnog s kojim su se pobratimili, posebno bivšem predsjedniku Branku Bagi i sadašnjem Mariju Boniću.

Zvonimir Perica, predsjednik Malačke, napominjući kako je program skupa svake godine više-manje isti, istaknuo je kako je ove godine u povodu 20. obljetnice Memorijala upriličeno i prikazivanje dokumentarnog filma o Ivici Plazoniću. „Film je pripremio član Malačke Filip Nikola Matas. Sadržava sve uspomene od samog događaja, smrti Ivice Plazonića do danas. To su uspomene svih članova HPD-a Malačka i HPD-a Pločno“, kazao je Perica potvrđujući kako Blidinje privlači sve više posjetitelja iz Dalmacije otkuda i sami dolaze.

Mario Bonić, predsjednik HPD-a Pločno osvrnuo se na tijek skupa, planinarske rute, a upriličeni su usponi na Pločno (2228) i manje okolne vrhove, govorio nam je i o odzivu na skup. „Skup okupi svake godine sve veći broj posjetitelja i uvijek se javljaju i planinari iz nekih novih društava. Unatoč kiši i ove je godine skup okupio 40-tak društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, kazao je Bonić. Govoreći o zajedničkoj organizaciji skupa i suradnji društava iznio je same pohvale, ali i ukazao na buduću suradnju koja je usmjerena na zajedničke aktivnosti pogotovo po pitanju zaštite i očuvanja okoliša u ovom prekrasnom parku prirode.

U sklopu subotnjega programa održala su se tradicionalna nadmetanja u starim športovima, dio programa je i paljenje logorske vatre, a tijekom susreta planinara ove je godine upriličena i likovna kolonija koju su vodile akademska slikarica Martina Tomić i Ana Šimić, predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u F BiH. Kolonija je okupila jedanaest profesionalnih slikara koji su došli iz gradova diljem Hercegovine, a ima ih i iz Hrvatske. Slike s motivima prekrasnoga Blidinja dar su umjetnika Planinarskom domu u Masnoj Luci.

Program je završio danas. Nakon svete mise, uslijedio je ručak koji je prirerilo kaštelansko društvo, dok se dan ranije za njega pobrinulo Pločno, a u poslijepodnevnim satima je i završetak skupa te pospremanje kampa.

20. memorijalni skup planinara Ivica Plazonić dio je manifestacije Posuško lito 2019.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading