Select Page

FORMIRANE TEK 3 OD 13 VLADA U BIH Kada će biti formirano preostalih 10? Tko će s kim u FBiH i županijama?

FORMIRANE TEK 3 OD 13 VLADA U BIH Kada će biti formirano preostalih 10? Tko će s kim u FBiH i županijama?

Tri i pol mjeseca nakon izbora u Bosni i Hercegovine formirane su tek tri od ukupno trinaest vlada, koliko ih ima daytonska BiH (Vijeće ministara BiH, vlade FBiH i RS, te vlade deset županija)- vlada Republike Srpske, te vlade Zapadnohercegovačke i Sarajevske županinije. Imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara, SNSD-ova Zorana Tegeltije, dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uvjetuju prihvaćanjem dokumenta kojim bi se aktivirao MAP ( Akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u), što srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne prihvaća, piše Hrvatski Medijski Servis.

Vlada FBiH ni na pomolu

Kada će biti izabrana Vlada Federacije BiH posve je neizvjesno. Nakon što je SBB- najavio kako neće sudjelovati u vlasti ni na jednoj razini BH Blok, predvođen SDP-om, DF-om i Našom strankom izgubio je većinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Dok SDA i dalje insistira na koaliciji SDA- SDP- DF, te HDZ, bez kojeg se zbog dvotrećinske većine u Klubu Hrvata neće moći formirati izvršna vlast, u SDP-u su podjeljeni- jedni su za, a drugi protiv koalicije s SDA-om i HDZ-om. Osim što nije jasno tko će činiti vladajuću koaliciju u ovom entitetu, dodatan problem je usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, što je uvijet stranaka HNS-a za formiranje izvršne vlasti u ovom entitetu.

Tko će u koaliciju s HDZ-om u većinski hrvatskim županijama

Prema uvjeravanjima predsjednika HDZ BiH u županijama u kojima ova stranka ima većinu, uz Zapadnohercegovačku (gdje je vlada izabrana), u Hercegovačko-neretvanskoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj županiji izvršna vlast bi trebala biti formirana u narednih 20 dana. U nacionalno mješovitoj Srednjebosanskoj županiji HDZ i SDA, već su potpisale sporazum o koaliranju. HDZ-ovih 9, jedan zastupnik HDZ 1990 i 10 zastupnika SDA činit će dvotrećinsku parlamentarnu većinu, potrebnu za izbor Vlade SBŽ.

HDZ BiH prošlog je tjedna potpisao sporazum o političkoj suradnji, pa će ova stranka bez dvojbe biti dio vladajuće koalicije i u Hercegovačko-neretvanskoj i u Hercegbosanskoj županiji.

U HNŽ-u HDZ BiH ima 13 zastupnika, “Devedesetka” 2, a SDA osam, što je znatno više od dvotrećinske većine, od 20 zastupnika potrebnih za izbor vlade u ovoj županiji. SDP u HNŽ ima tri zastupnika, 2 SBB, a po jednog Republikanci i PMP. No, kako je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić prošlog tjedna najavio da njegova stranka neće ulaziti u vlast ni na jednoj razini, koalicija dva HDZ-a i SDA u HNŽ, praktički je jedina realna opcija, piše HMS.

U Hercegbosanskoj županiji HDZ BiH je osvojio relativu većinu (8 zastupnika) dok njihov koalicijski partner HDZ 1990 ima 4 zastupnika. U Skupštini HBŽ Hrvatska nezavisna lista, koju predvodi bivši “pravaš” Josip Perić i Srpska lista, na čijem je čelu Drago Puzigaća imaju po tri zastupnika. SDA ima dva zastupnika (Hikmet Hodžić, Jasenko Tufekčić).Po jednog zastupnika imaju Srpska napredna stranka (Duško Radun), Narodna stranka Radom za boljitak (Josip Tomić), Hrvatska republikanska stranka (Krešimir Tabak), Županijska neovisna lista (Draško Dalić i SDP BiH (Jugoslav Brdar).

Za izbor vlade i u HBŽ je, po Ustavu, potrebno osigurati dvotrećinsku potporu (18) zastupnika, pa će dva HDZ-a morati potražiti još partnera za sastavljanje izvršne vlasti. Kako nacionalni sastav Hercegbosanske vlade mora odražavati nacionalnu strukturu stanovništva u županiji, u vladajućoj koaliciji zasigurno će se naći Srpska neovisna lista s 3 zastupnika i SDA koja ima dva zastupnika. Ostaje vidjeti tko će od zastupnika drugih stranaka biti “jezičak na vagi” koji će osigurati izbor vlasti u Hercegbosanskoj županiji.

U Posavskoj županiji HDZ BiH može sam formirati izvršnu vlast.Ima 11 od ukupno 21 zastupnika u Skupštini PŽ. Zanimljivo je, međutim, kako je u ovoj županiji za dopredsjednika Skupštine izabran Mujo Puzić iz Pokreta Demokratske akcije koja ima 1 zastupnika, a ne član SDA koja ima 2 zastupnika, piše Hrvatski Medijski Servis.

Od ostalih stranaka u skupštini Posavske županije koalicija HDZ 1990 – HSPBiH, HSBiH ima 3 zastupnika, Posavska stranka 2, a SDP i SBB po jednog.

SDA “razvaljuje” BH blok u većinski bošnjačkim županijma

Iako je BH blok, predvođen SDP-om, DF-om i Našom strankom najavljivao formiranje vlasti u svim županijama s bošnjačkom većinom, to im je pošlo za rukom samo u Sarajevskoj županiji. Izlaskom SBB-a iz koalicije i nakon prebjega jednog zastupnika Neovisnog bloka, BH Blok ostao je bez većine i u Zeničkodobojskoj županiji, a većinu nemaju ni u Tuzlanskoj. Predsjednik tamošnjeg županijskog odbora SDP-a Enver Bijedić, unatoč zaklinjanju dužnosika ove stranke da neće sa SDA, najavio je razgovore o koaliciji s Strankom demokratske akcije i PDA, čemu se protivi Naša stranka.

BH blok “pukao” je i u Unskosanskoj županiji nakon što su SDP BiH i Naša stranka izbacili Demokratsku frontu (DF) iz pregovora o formiranju vlasti u ovoj županiji. Trenutno se pregovori odvijaju na dva kolosijeka. Jedne, već duže vrijeme vodi A-SDA, a druge odnedavno i SDA.

SDA je uspijela “razvaliti” BH Blok i u Goraždanskoj županiji i okupiti većinu s Liberanom strankom i SBiH-om9 od 13 zastupnika.

BH blok tvrdi kako će i nakon izlaska iz vlasti imati stabilnu većinu u Sarajevskoj županiji, pitanja je hoće li ta većina opstati ukoliko u SDP prevlada struja koja je za koaliranje sa SDA.

/HMS/

OGLASI

Loading