Select Page

Održani tradicionalni Dani kruha u osnovnim školama u Rakitnu i Viru

Održani tradicionalni Dani kruha u osnovnim školama u Rakitnu i Viru

U obrazovnim institucijama održavaju se svečanosti u povodu Dana kruha. One su postale tradicija, koja se tijekom listopada održava diljem Hrvatske, Vojvodine i u bosansko-hercegovačkim školama koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskome jeziku.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježeni su proteklih dana u središnjoj OŠ Franice Dall’era Vir te područnim odjelima Dubrave i Zagorje. Uz vodstvo svojih učitelja učenici su pokazali kreativnost u zadatcima koji su bili edukativnog karaktera. Tijekom završene manifestacije, koja je održana jučer u središnjoj školi u Viru, učenici su pred kolegama prezentirali pet tema, koje su uključivale opis procesa obrade zemlje, uzgoja žitarica, pečenje kruha, za što su bili zaduženi učenici u razrednoj nastavi, šestaši su uprizorili zajedničko objedovanje nakon obavljenog posla, zadatak sedmaša bio je opisati izložene etnografske predmete.

Nešto zahtjevniji zadak imali su osmaši koji su predstavili nutritivne vrijednosti plodova poput sjemenki, žitarica, bobičastog voća i ljekovitog bilja, a najteži zadatak imali su devetaši koji su uz video prezentaciju govorili o ekološki ugojenoj i GMO hrani.

Ovoga je ponedjeljka svečanost u povodu Dana kruha održana u osnovnoj školi Ante Brune Bušića u Rakitnu. Manifestacija je protekla u dobroj atmoferi i lijepom druženju koje je održano u školskoj dvorani. Kolegama u centralnoj školi pridružili su se učenici i učitelji iz PŠ Sutina. Učenici su priredili izložbu po razredima, dok su se članovi vjeronaučne sekcije pobrinuli za recitacije koje su izvedene tijekom programa.

Dodajmo ovome da će se u školi u Rakitnu uz prigodne plakate sutra obilježiti Dan kravate. Učenici će oko vrata nositi ovaj dekorativni odjevni predmet, koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom. Kravata se raširila Europom u 17 stoljeću tijekom Tridesetogodišnjega rata u kojem su je nosili hrvatski vojnici, koja je postala njihov prepoznatljiv modni detalj.

Putem Facebook stranice posuške su osnovne škole podijelile bogatu fotogaleriju sa spomenutih događaja.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading