Select Page

[FOTO/VIDEO] U SREDNJIM ŠKOLAMA U POSUŠJU ODRŽANE EDUKACIJE IZ PODRUČJA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

[FOTO/VIDEO] U SREDNJIM ŠKOLAMA U POSUŠJU ODRŽANE EDUKACIJE IZ PODRUČJA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, na temu edukacije „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“, koja se održava u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu, u Srednjoj strukovnoj školi i Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju održane su edukacije učenika i ne/nastavnog osoblja iz područja zaštite i spašavanja.

U prvom dijelu edukacije izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja. Simuliran je nastanak požara u kuhinji na prvom katu škole. Domar je pokušao ugasiti požar, ali nakon neuspjelog gašenja požara poziva vatrogasnu postrojbu, te zadužuje drugog domara da aktivira školsko zvono kao znak početka evakuacije. Aktiviranjem školskog zvona uslijedila je evakuacije iz škole. Pri dolasku na evakuacijsko mjesto, nastavno osoblje kontrolira broj učenika iz svog razreda. Pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasne postrojbe provjerili su jeli netko ostao u učionicama, te iste izvode na sigurno, a volonteri Crvenog križa pružaju pomoć unesrećenima (ozlijeđenima). Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećene na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

U drugom dijelu edukacije koji se održao u kino dvorani nazočne je pozdravila Anamaria Begić jedna od voditelja edukacije i zahvalila svima na provedenoj evakuaciji, te predstavila promotivni letak o pravilima ponašanja i zaštite u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, a koji je tiskan u prigodi održavanja edukacije učenika srednjih škola. Dr. sc. Drago Martinović ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke je istaknuo da je evakuacija uspješno provedena i da je to aktivnost koja bi trebala biti redovita u svim javnim ustanovama, odnosno u mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Ravnatelj je posebice istaknuo ulogu žurnih službi, koje su pokazale svoju iznimnu obučenost i spremnost u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća.

Potom je prikazan promotivni film o Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te 10-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i ponašanju u slučaju pojave istih. Ovom edukacijom završena je edukacija svih učenika i ne/nastavnog osoblja srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Posuški.info

OGLASI

Loading