Select Page

Održano 21. Silo na Uskrsni ponediljak na Kočerinu

Održano 21. Silo na Uskrsni ponediljak na Kočerinu

Uz nastup preko 150 izvođača, te uz nazočnost brojnih gostiju i ljubitelja hrvatske tradicijske baštine u Svadbenom salonu „Kod Vrančine” na Kočerinu održano je tradicionalno 21. „Silo na Uskrsni ponediljak“.

Nakon nastupa na fruli Vencela Kraljevića, oca Draženka utemeljitelja ‘Sila na Uskrsni ponediljak’, na samom početku programa nastupili su kočerinski gangaši Mako, Jure, Frćko i Ćana. „Volio bih da me zemlja pospe, nego tebe zaboravit Gospe“, „Cista Provo to je Republika, Gornja, Donja, Mala i Velika“, gangali su Kočerinjani. Po prvi puta na ‘Silu’ su nastupili članovi HKUD-a ‘Sveti Jeronim’ iz Šujice, te su izvornim duhovnim i dalmatinskim klapskim pjesmama izmamili veliki pljesak nazočnih. Također i nastup ‘Sinova Hercegovine’ u duetu s Ivanom Čirjak iz dalmatinske zagore izazvao je oduševljenje nazočnih. „Granice su izmislili stranci pa nam kažu da smo Bosanci, ali gušta nećemo im dati Hrvatska je naša draga mati“, pjevao je duet.

Još su nastupile pjevačke skupine Kulturno-umjetničkih društava ‘Brda’ Izbično, ‘Crnač’, ‘Blagaj’ Buna, ‘Mokro’, ‘Sveti Marko’ Klobuk, Udruga gangaša ‘Široki Brijeg’ predvođena Matom Anićem, Dream Team ‘Babe’ iz Ljubuškog, te guslari Stanko Mikulić Šašanović, Marko Čolak, Marinko Grubišić Žaer, Zvone Grubišić, sin i otac Ante i Vlado Tole, Josip Begić i Stojan Damjanović, diplari Stanko Cigić, Nediljko Madžar…

Gange i bećarca je bilo sa svih strana: iz Klobuka, Kočerina, Jara, Prološca, Gruda, Širokog Brijega, Posuškog Graca, Ledinca… I ove godine u iznimno bogatoj tomboli podijeljeno je 50 vrijednih nagrada. Glavnu nagradu gusle, rad Mate Anića iz Jara, dobio je Marko Bazina. Jedne gusle Mate Anića bile su i na licitaciji, te su postigle cijenu od 220 KM.

„Silo na Uskrsni ponediljak” se i ove godine održalo u sklopu programa „Briješka zvona“, a prigodnim riječima ga je otvorio pokrovitelj gradonačelnik Miro Kraljević. Blagoslov na nazočne sazvao je fra Goran Ćorluka župni kapelan. „Silo na Uskrsni ponediljak“ održano je u organizaciji Svadbenog salona „Kod Vrančine“ i MZ Kočerin.

abcportal.info

OGLASI

Loading