Select Page

Hrvatske stranke traže dogovor za zajednički nastup u 24 općine

Hrvatske stranke traže dogovor za zajednički nastup u 24 općine

Na predstojećem sastanku čelništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji će se potkraj tjedna održati u središnjoj Bosni, očekuje se konačno postizanje dogovora o zajedničkom nastupu na izborima, ne samo u sredinama gdje su Hrvati apsolutna manjina nego i u mjestima gdje bi njihov politički “pluralizam” doveo do gubljenja pozicija u vlasti, piše Večernji list BiH. Posebno je simbolično važno takav dogovor postići u središnjoj Bosni gdje su na posljednjim izborima Hrvati ponovno platili svoju podijeljenost.

Podjele štetne

Prije svega zbog prijepora između dvaju HDZ-ova, ali i razmirica između gospodarstvenika, koji su jako utjecajni, u Vitezu su na izborima 2012. bila tri razmjerno snažna hrvatska kandidata. To je razlog što je predstavnik Stranke demokratske akcije postao načelnik općine. Reprizu ranijeg gubljenja pozicije načelnika gledali su i u općinama Novom Travniku, Busovači odnosno Jajcu, a ponovno su loš odziv na izbore i podjela među strankama doveli do toga da je i sastav općinskih vijeća bio na štetu njihovih stranaka, a kao rezultat podjela. Očekuje se da će na sljedeće izbore hrvatske stranke izaći zajedno za općinska vijeća, ali i za poziciju načelnika u Bugojnu, Busovači, Fojnici, Uskooplju, Jajcu, Kaknju, Sarajevu, Travniku, Varešu, Vitezu, Zenici i Žepču. Primjer iz Travnika, gdje hrvatske stranke zajednički traže preustroj općina, govori da kod strateških nacionalnih pitanja ne bi smjelo biti podjela. Ovaj primjer, po svemu sudeći, slijedit će i hrvatske stranke u dolini Neretve Jablanici i Konjicu, ali ne i u Mostaru gdje se izbori, po svemu sudeći, neće održati jer nije postignut dogovor o promjeni Izbornoga zakona za taj grad.

Stanje u RS-u

Prema rezultatima dosadašnjih pregovora, čini se da nije uopće prijeporno da zajedno na izborima hrvatske stranke budu u općinama Republike Srpske. Iako je tamo registriran mali broj ljudi, kao i stranaka, na izbornim listama zajedno bi hrvatske stranke mogle na izbore u Banjoj Luci, Brodu, Derventi, Pelagićevu, Vukosavlju. Izbor hrvatskih vijećnika u ove općine je značajan kako ne bi zamrla hrvatska nazočnost, ali i zbog posrednog načina biranja izaslanika u Vijeće naroda Republike Srpske. Inače, značajan broj hrvatskih birača na izborima u Republici Srpskoj glasuje posredno, dopisnim putem i na taj su način u nekoliko općina uspjeli osigurati i poziciju predsjednika tamošnjih općinskih vijeća. U sličnom su položaju i Hrvati u općinama Hercegbosanske županije Drvaru, Grahovu i Glamoču.

vecernji.ba

OGLASI

Loading