Select Page

Otvorena sveučilišna televizija SUM TV

Otvorena sveučilišna televizija SUM TV
U okviru 43. obljetnice Sveučilišta u Mostaru svečano je otvorena sveučilišna televizija SUM TV.

Riječ je o suvremenom edukacijskom i produkcijskom akademskom središtu temeljenom na internet platformi. Projekt je inicijalno zamišljen kao prostor edukacije studenata, no SUM TV je imao značaj u odgovoru na pandemiju korona virusa, tako što su osnovnim i srednjim školama pomogli u produkciji sadržaja.

Imali smo važnu ulogu, očuvati obrazovni sustav. To je ujedno i jedna od sveučilišnih misija, kazao je Franjo Takač, voditelj SUM TV.

Presijecanjem vrpce televiziju su otvorili prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije te dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar, a ujedno i nositelj liste HDZ-a BiH na predstojećim lokalnim izborima u Gradu Mostaru.

Jedan od važnijih kotača u borbi protiv pandemije, pored zdravstva, bio je SUM TV, koji je svim učenicima omogućio nesmetano praćenje online nastave, naveo je dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar i dodao da se na taj način kod roditelja i djece prebrodila psihička komponenta covid bolesti.

Važno je da se proces obrazovanja, kao jedan od najvažnijih obrazovnih procesa, ne zaustavi za vrijeme pandemije. Pandemija će proći, ali obrazovanje ostaje. Zbog toga veliko hvala i čestitam, poručio je Kordić.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ponosan je što je Sveučilište dobilo svoju televiziju.

Niti jedno Sveučilište u regiji nema ovakve uvjete za praktični dio nastave. I to je jedan veliki iskorak! Naša županija je na neki način sudjelovala u pokretanju, ali ovakvim projektima svi moramo dati doprinos, dodao je Herceg.

Rektor Tomić kazao je kako je motiv za osnivanje ove televizije bio produkcija profesionalnih predavanja nastavnika.

Želimo jednoga dana u našem sveučilišnom internom sustavu SUMARUM objavljivati predavanja svih profesora za one studente koji nisu mogli nazočiti nastavi, naveo je Tomić.

Također je kazao kako se planiraju snimati i producirati emisije o životu Sveučilišta u Mostaru, ali i emisije o kulturi, znanosti, akademizmima. Jedan od ciljeva je da SUM TV s vremenom postane i trening centar nastavnicima i javnim osobama za bolje javne nastupe, govorne vještine i slično.

Voditelj SUM TV-a Franjo Takač je naglasio kako će biti uspostavljen “SUM TV sustav video razmjene” kroz koji će svim medijima biti ponuđene snimke događaja organiziranih na Sveučilištu u Mostaru u neobrađenoj i obrađenoj novinarskoj televizijskoj formi i to potpuno besplatno.

Sadržaj emitiramo na internetu, a to je naša prednost, jer se čitav svijet okreće modernim tehnologijama. U tom smislu smo i pioniri, jer smo jedini u regiji koji će napraviti trasu za druga Sveučilišta da utemelje svoje televizije, kazao je Takač.

Sveučilišna televizija će u suradnji s Večernim listom BiH i drugim zainteresiranim medijskim kućama realizirati online nastavu i praksu studenatima Sveučilišta u Mostaru. U tu svrhu pripremljen je poseban studijski prostor. Također će bit otvorna za sve druge studente Sveučilišta u Mostaru, kao i srednjoškolce u specijaliziranim radionicama, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading