Select Page

Pater Ike Mandurić: Kome smeta vjera katolika?

Pater Ike Mandurić: Kome smeta vjera katolika?

Neraspadnuto tijelo sv. Bogdana Leopolda Mandića bilo je posljednjih dana u brojnim gradovima – Zadar, Herceg Novi, Dubrovnik, Split – a danas je stiglo i u Rijeku.

Mediji 100posto.hr i Zadarski.hr krenuli su u blaćenje Katoličke Crkve i to prenošenjem statusa “katolkinje Kristine iz Osijeka”, koja sve to “smatra morbidnom turnejom mrtvaca, te štovanjem trulog, mumificiranog korpusa (leša), premazanog svim mastima”.

Uslijedio je odgovor patera Ike Mandurića na Facebooku, koji prenosimo u cijelosti:

“KOME SMETA VJERA KATOLIKA?

Naravno da je pripadnicima jedne vjere neprihvatljivo ono što drugi vjeruju. Jer oni vjeruju nešto drugo. Tako je i onoj mladoj protestantkinji – posve logično – neshvatljivo i neprihvatljivo sve ono što je kod nas katolika drugačije (a da nije katolkinja, nužno proizlazi i iz same činjenice da ne vjeruje u ono što Katolička Crkva naučava – o čemu se i sama očitovala – a vidljivo je to, i iz samog načina argumetiranja, svakome tko imalo poznaje kršćanske ckve.) Međutim; prema načelima ekumenizma, nije pristojno na ovaj način ismijavati tuđa vjerska uvjerenja, i to je prvi ružan čin u ovom sramotnom pismu. Kao takvog i javnost bi ga osudila – da je odmah tako i predstavljen.

Držeći se tih načela ekumenizma i međureligijskog dijaloga, rijetko ćete vidjet da neki katolički svećenik ismijava protestantskog ili pravoslavnog, ili Islam uopće, i obrnuto – iako nam je svima vjerovanje onih drugih i nelogično i neprihvatljivo i krivo. Ali to ne govorimo. Zašto je to tako? Stoga što, kad bi svi mi one druge ismijavali, suživot bi bio nemoguć. Stoga bi i javnost svaki takav istup osudila kao čin nepoštivanja i netolerancije.

Stoga, da bi ovo nekorektno pismo pouzdano postiglo učinak ismijavanja, bio je nužan i podli čin prijetvornosti: djevojku je trebalo prikazati kao katolkinju – koja bi, kao takva, imala pravo ukazati na nered “u vlastitoj kući.” Jedino tako je ovaj pokušaj ismijavanje katoličkih uvjerenja mogao izazvati željenu pomutnju. Bez toga bi se, uz svu maštovitost i nekorektnost mlade autorice, ovo pismo, kakvih ima na pretek, izgubilo u sivilu sličnih netolerantnih forumskih debata, kamo i pripada.

Kako se to ne bi dogodilo, Hrvatski mediji su ponudili svoju uslugu. Ovakvo pismo im je nužno trebalo, kako bi se, pilatovski peruci ruke, sami mogli narugati katolicima. Vični obmanjivanju, širokogrudno su svoje usluge stavili na raspolaganje. I zbunili Hrvate i katolike. To je i tako populacija koja nikome nije važna. i evo ga: Osim što stalno gledamo kako srpske Novosti sustavno nastoje izazvati mržnju Hrvata prema Srbima, čini se da nekome to nije dosta, pa pokušava izazvati i međuvjersku mržnju. Najgore od svega bi bilo da sad katolici počnu javno ismijavati protestante, pravoslavne, muslimane… a oni opet jedni druge… Kome to treba?

Mediji! Puna su vam usta tolerancije, pa je počnite i vi pomalo usvajati. Poštujte one druge i drugačije; makar bili Katolici i Hrvati, i makar bili većina za koju se nikada javno odgovara. Prestanite više poticati nesnošljivost”, napisao je pater Ike Mandurić.

narod.hr

OGLASI

Loading