Select Page

Pater Ike Mandurić o svom posjetu Ultri u Splitu: “Tko zna tko je gori?”

Pater Ike Mandurić o svom posjetu Ultri u Splitu: “Tko zna tko je gori?”

Brojni portali su prošlih dana prenijeli informaciju o tome kako je pater Ike Mandurić nazočio posljednjem danu Ultra Europe festivala na splitskom Poljudu.

Nakon toga su se pojavili brojni komentari o tom njegovu potezu, a mi vam donosimo njegovu stranu priče:

“Ponovno se pokazalo da previse sotoniziramo one druge. Eto bio sam na Ultri i vidio taj svijet.

Najprije, glazbeni program kojem se ondje mladi predaju, i cijeli taj spektakl, je jedna vrhunska iluzija. Kod mladih budi silne nade i ceznju za Apsolutnim, ali On ondje nije i ne vodi ih k njemu, nego ih, nakon velike uzburkanosti ostavlja prazne. Stoga je to jedno veliko jeftino trgovanje ljudskim idealizmom – koji postoji u svakom od nas. To mora imati stetne posljedice.

Skloni smo druge sotonizirati

Ali, sto se tice javnog ne/morala, nista posebno.

Osim preizazovnog i cudnog stila odijevanje, zapravo je to jedan pristojan svijet. Vise pijanih ima na svakoj utakmici ili nekom drugom koncertu. Nisam puno vidio ni prepoznatljivo nadrogiranih. A agresivnih uopce nema.

Precesto smo mi skloni one druge sotonizirati. Ako je igdje nedvojbeno sotonsko djelo, onda je u tome da se krscane uvjeri da su oni drugi ziva razvrat i samo zlo. Ne, nisu! Nego su ljudi kao ja i ti. Da nisam vjernik, da nismo vijernici, ja bih bio daleko gori. Stoga zavoljeh te ljude. Cesto su vrlo otvoreni za govor o Bogu i blagoslov svecenika.

Ako sotona negdje uspijeva, onda uspijeva u tome da druge i drugacije prikazuje zlom i vragovima. Vijernicima nevjernike, nevjernicima Crkvu i popove – onako kako to, primjerice, cini portal Index.hr. Ali opet bi bilo krivo zakljuciti da su oni koji u njemu onako pisu, gori od mene. Tko zna tko je gori?

Ne smijemo olako pristajati na loše mišljenje o drugima

Ma kako to nepopularno bilo, nikad ne smijemo olako pristajati na lose misljenje u drugima, tim vise ako nismo ni provirili nosom u njihov svijet. Krscanstvo je zahtjevno, tesko je. Uvijek je kriz. Nepopularno. Ali jedino nas mogu spasiti njegova nacela povjerenja i opravdanja.

Jasno je: nema odustajanja ni slovca od Evandjelja, nauka Crkve, ni jednog nacela morala. Ni od ocjene ovog dogadjaja kao takvog: da je vrlo zavodljivo i opasno. Ali, kad je rijec o evangelizaciji, od svih najteza i najvaznija je ova: krscanima navjestiti kako je svaki covjek u naravi dobar – kako bi onda to znali navijestiti i drugima. I pokazati im vlastitu dobrotu, kako bi i oni povjerovali nama.

Drugima poruciti “mi u vas vjerujemo” je najpotrebnija rijec ovog vremena.

Upravo to se ovih dana dogadjalo na Ultra evangelizaciji u Splitu. To je tako potrebno.” – poručio je pater Ike na svom facebook profilu.

Posušje.net/Fecbook Ivan Ike Mandurić

OGLASI

Loading