Select Page

Plenković u Mostaru: Hrvatska podržava Schmidta da donese novi izborni zakon koji je po našem mišljenju dobar za sve

Plenković u Mostaru: Hrvatska podržava Schmidta da donese novi izborni zakon koji je po našem mišljenju dobar za sve

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a RH Andrej Plenković danas je u Mostaru nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem kazao da Hrvatska, prema ono što je vidio, podržava naum visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

“Želimo da opće ozračje pred izbore bude što mirnije, da bude demokratska debata i rasprava. Žao nam je što u procesu prije nije postignut dogovor o reformi izbornog zakona. Smatrali smo da je dijalog unutar BiH najbolji način da se dođe do prihvatljivih rješenja, koji će zadržati i duh Dejtonskog sporazuma i Vašingtonskog sporazuma. Nažalost, do toga nije došlo. Nisu uspjeli pregovori koje su podržavali EU i SAD”, rekao je.

Plenković je danas kazao da sada vidi, kako je rekao “dosta “razotkrivajuće reakcije stranaka”, posebno iz bošnjačkog djela na inicijativu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“To po meni dosta govori. Mi smatramo da je, prema onome što znamo, smjer koji je naumio zauzeti dobar i koristan za BiH. Dobar i koristan i prilično uravnotežen prijedlog koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i građanima BiH. Jedan takav potez bi vodio ka kvalitetnim funkcioniranju i formiranju izvršne vlasti nakon izbora”, rekao je.

Hrvatski premijer je u Mostaru kazao da je njegovoj državi u interesu stabilna, demokratska i uključiva BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni prema najmalobrojniji.

“To je konstantna naše politike, na tome radimo i za to se zalažemo. To smo rekli svima, i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima. To radimo kao prijatelj, susjed koji želi da se BiH razvija”, dodao je.

On je kazao da je visoki predstavnik nedavno koristio bonske ovlasti, ali da nije vidio pretjerana protivljenja.

“Što se tiče sadržaja, to zna detaljno samo on. No, ono što smo vidjeli, vidjeli smo da je riječ o konstruktivnom prijedlogu”, rekao je o Schmidtovom nacrtu.

Plenković je kazao i da “Hrvatska želi, što bi se reklo, uzeti BiH pod ruku i voditi je na putu ka EU”.

OGLASI

Loading