Select Page

POHOD “KOLONA SJEĆANJA I NADE”: Prije 26 godina u Križančevu Selu ubijena 64 Hrvata

POHOD “KOLONA SJEĆANJA I NADE”: Prije 26 godina u Križančevu Selu ubijena 64 Hrvata

Pohodom “Kolona sjećanja i nade”, misom zadušnicom, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, danas se obilježava 26. godišnjica zločina nad pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima u Križančevu Selu kod Viteza.

Predsjednica Udruge obitelji nestalih poginulih i nestalih branitelja Srednjobosanske županije (SBŽ) Ljubica Garić kazala je kako su u akciji Armije RBiH, 22. prosinca 1993. godine, u Križančevu Selu ubijene 64 osobe.

Kako navode iz Udruge, 34 ubijene osobe pronađene su na kućnom pragu, a 30 zarobljenih su poslije mrtvi razmijenjeni.

  • Svjedoci kažu da tu strahotu ni danas ne mogu zaboraviti. Rat je rat, svugdje u svijetu, ali nije rat masakrirati ljude i iživljavati se se na njima. Sve je manje obitelji žrtava, oboljeli su, rasuli se po svijetu i izgubili povjerenje u sve – kazala je Garić u izjavi za Fenu.

U povodu godišnjice stradanja, jutros je, iz Nove Bile prema spomen-obilježju u Križančevu Selu, krenuo pohod “Kolona sjećanja i nade” sa 50-ak sudionika, u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva (HPD) “Vitez”.

Predstavnica HPD “Vitez” Dragana Sivonjić kazala je Feni kako u pohodu, dugogom 14 kilometara, sudjeluju članovi planinarskih društava iz Viteza, Travnika i Busovače, te mještani ovih područja.

  • Želimo odati počast žrtvama zločina u Križančevu Selu, kao i svim ostalim stradalnicima u Domovinskom ratu. Gledamo u bolje sutra, ali svakako ne želimo zaboravit žrtvu koju je hrvatski narod podnio u proteklom ratu – naglasila je Sivonjić.

Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a, koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice, kod Viteza, 22. prosinca 1993. godine, pred Sudom BiH sudi se bivšim pripadnicima Armije RBiH Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću

OGLASI

Loading