Select Page

Poruke sa svečane sjednice OV-a: Puno truda i energije ulažemo da bi naše Posušje bilo mjesto ugodnijeg življenja

Poruke sa svečane sjednice OV-a: Puno truda i energije ulažemo da bi naše Posušje bilo mjesto ugodnijeg življenja

Svečana sjednica Općinskog vijeća, povodom Dana općine Posušje 15. kolovoza održana je danas u kinodvorani u Posušju.

Prigodan program započeo je odavanjem počasti poginulim i preminulim braniteljima pred spomen obilježjem na Trgu Hrvatskih branitelja. Zajednički vijenac su položili i svijeće upalili predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, načelnik općine Ante Begić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predstavnici političkih stranaka okupljenih u HNS-u te predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO HB Posušje.

Nedugo zatim, predsjednik vijeća Ivan Lončar otvorio je svečanu sjednicu Općinskog vijeća općine Posušje. Nakon uvodnih pozdrava upućenih uvaženim gostima, izložio je rad Općinskog vijeća u proteklih 365 dana. Kako je naveo, održano je 8 sjednica i obrađeno 178 predmeta. Pored usvajanja Proračuna za 2021. od važnijih odluka istaknuo je usvajanje Strategije razvoja općine za razdoblje 2021.-2027. Izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem Općinskog vijeća te je pohvalio rad javne uprave, javnih poduzeća i ustanova koje su u nadležnosti Općine Posušje.

Potom je uslijedila video prezentacija aktivnosti općinske uprave i društvenog života u Posušju u proteklih godinu dana.

U nastavku, prigodnim riječima obratio se i načelnik Ante Begić koji je govorio o najbitnijim realiziranim projektima u protekloj godini, među kojima je izgradnja vodovodne mreže koja se uz zapadne dijelove općine intenzivno gradila i na sjevernom dijelu na području Rakitna gdje je puštena u rad vodosprema, čime žitelji ovog kraja konačno dobivaju vodu iz javne vodovodne mreže. Uz partnerstvo s Hrvatskim vodama, kako je naveo, osigurana sredstva i za izradu glavnog projekta pročistača u sklopu vodovodne mreže čime se kreće u osiguranje vode za piće stanovništvu Posušja i dijela Imotske krajine. Govoreći o školstvu, najavio je otvaranje vrtića u Rakitnu, a onaj u Posušju je u fazi temeljite obnove. Nadalje, na novoj osnovnoj školi u tijeku su radovi na okolišu, izgradnji igrališta, dok su unutar objekta u završnoj fazi. Od jeseni osnovci u Područnoj školi Čitluk boravit će u potpuno novim učionicama dograđenog dijela škole. Na polju cestovne infrastrukture uređena su dva velika kružna toka, rekonstrukcija je potpuno promijenila izgled ulice Hercega Stjepana Kosače čiji će preostali radovi započeti nakon blagdana Velike Gospe. Načelnik je spomenio i konkretne aktivnosti Općine u svrhu osnaživanja gospodarstva. Riječ je o poticajima obrtnicima i poljodjelcima, stipendiranju deficitarnih zanimanja, osiguranja pripravničkog staža za visokoobrazovane osobe iz kategorije deficitarnih zanimanja kao i edukacije za konkurentna zanimanja. Izrazio je zadovoljstvo popunjenošću kapaciteta poslovne zone Osrdak te je najavio proširenje kapaciteta Logističkog centra u kojem između ostalog posluju startup tvrtke koje potiče Općina Posušje. Kada je riječ o športu, ovu godinu je ocijenio iznimno uspješnom te je čestitao svim športskim kolektivima na uspješnom radu. Načelnik Begić se osvrnuo i na bogat program Posuškog lita koji je prepoznat i kod publike iz cijele regije. Zahvalio se svima koji sudjeluju u njegovom kreiranju i realiziranju, posebno entuzijastima i volonterima koji nesebično ulažu sebe u ovu vrijednu kulturno-športsku priču. Zahvale je uputio i medijima, posebno RTV HB i Radio Posušju koju su vjerni pratitelji ove manifestacije.

Govoreći o vremenu pred nama načelnik je kazao: „Pred nama su i novi zadaci. Novi izazovi koje ćemo savladati samo ako nastavimo djelovati svi zajedno za bolje sutra svih nas. Ono što je sigurno je to kako ćemo raditi u interesu svih žitelja općine Posušje. Vjerujem i priželjkujem nastavak kvalitetne suradnje s našim gospodarstvenicima, školama čiji smo osnivači, našim udrugama, športskim kolektivima, župama, mjesnim zajednicama, našim poduzećima, službama i ustanovama, institucijama koje su na području naše općine, političkim strankama, pojedincima, kao i svima onima koji sebe vežu za ovaj kraj a imaju cilj raditi na skrbi i dobrobiti svih žitelja općine Posušja u svakom smislu. Puno truda i energije ulažemo da bi naše Posušje bilo mjesto ugodnijeg življenja i puno ćemo još uložiti u to da sutra budemo bolji nego što smo danas.“

Kako i priliči u ovoj prigodi, uputio je čestitke HKUD Fra petar Bakula koji ove godine slavi 20 godina uspješnog rada. Također, župljanima župe Vir i svim svećenicima koji su vodili župu čestitao je njihov jubilej 150. obljetnicu osnutka. Čestitke je uputio i don VinkuNenadiću te fra Tomislavu Crnogorcu koji su nedavno proslavili mlade mise.

Na kraju obraćanja svim žiteljima općine Posušje zaželio je sretan 15. kolovoz, blagdan Velike Gospe, zaštitnice naše župe i Dan općine Posušje!

Također  prigodan govor održao je i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr Dragan Čović. I on je dio svoga govora posvetio demografskoj problematici ovih prostora te je kazao sljedeće: „Ja sam siguran danas, kad se mi pokušavamo baviti demografskom strategijom, osmišljavamo je, tražimo nekakva rješenja, a nitko nije dokučio kako to napisati da bude učinkovito, treba doći u Posušje pa pomalo ovo izučiti, i na tome graditi i demografsku, pa i puno drugih strategija. Pratiti razvoj općine Posušje, a i dobar dio sredina Hercegovine, uistinu može nam biti jedan dobar motiv, kako bi se mi svi skupa trebali organizirati i usmjeriti svoje djelovanje. S te strane od srca podržavam sve ovo što ste iznijeli, što je bio plan rada u proteklom vremenu, i ono što smo prepoznali zajedno u proteklih nekoliko susreta da bi trebali naredne godine završiti.“– rekao je dr. Čović.  

U završnom dijelu ove svečanosti uručena su i javna priznanja zaslužnim građanima. Zlatne plakete  „Grb općine Posušje“  dodijeljene su  Anti Pavkoviću-Šišoviću i  Josipu-Zvonimiru Kukiću, dok su Zahvalnice općine Posušje dodjeljene Milanu Budimiru i Anti Budimiru.

Svečanost su glazbeno uveličali pobjednice ovogodišnje ženske večeri Festivala klapske pisme, članice Klape Zvizdan i Karla Begić, učenica II. razreda srednje glazbene škole u Posušju, a program je vodila Silvija Karamatić. Službeni dio ove sjednice uživo su mogli pratiti i slušatelji Radio Posušja i Radija Herceg-Bosne.  

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading