Select Page

Posuško bratstvo OFS-a na nacionalnom hodočašću u Kraljevoj Sutjesci

Posuško bratstvo OFS-a na nacionalnom hodočašću u Kraljevoj Sutjesci

Na poziv nacionalnog rukovodstva OFS-a predvođeni našim duhovnim asistentom fra Markom Dragićevićem u nedjelju 26.listopada 2014. hodočastili smo kraljici Katarini u Kraljevu Sutjesku. Ove godine s nama su, hvala Bogu hodočastili i naši župljani koji nisu članovi OFS-a, ali se nadamo da će potaknuti Duhom Svetim i ovim divnim hodočašćem to postati. Pozivamo i sve druge naše župljane da nam se pridruže i povećaju našu franjevačku obitelj.

Slušali o životu kraljice Katarine i svetog Franje

Na hodočašće smo krenuli u ranim jutarnjim satima kako bi na vrijeme stigli do početka programa u 10. sati. Putovanje smo započeli Gospinim pozdravom i nastavili molitvom krunice. Zatim smo slušali o životu i djelima kraljice Katarine o kojoj nam je govorio fra Marko. Nakon toga nam je Ana, govorila o životu svetog Franje i načinu života svjetovnih franjevaca.

Svetu misu predvodio fra Joso Oršolić

Vrijeme je brzo proletjelo i već smo stigli u Sutjesku. Mnoštvo hodočasnika hrlilo je ka prelijepoj romaničkoj crkvi Kraljice Katarine, koju kao da je netko spustio među visoke planine u želji da je sakrije od neprijatelja. Razgledali smo crkvu i okolinu te se pripremili za slavlje svete mise. Crkva je bila prepuna hodočasnika u živopisnim narodnim nošnjama što nas je podsjećalo na Kraljičina vremena. Na početku programa poslušali smo predavanje mlade nacionalne ministre OFS-a Matee Galić o svetom Ljudevitu povodom 800-stote obljetnice njegove smrti a potom molili krunicu. Uslijedila je sveta Misa koju je predslavio fra Joso Oršolić definitor Bosne Srebrene uz koncelebraciju 17 svećenika. Nakon misnog slavlja održana je smotra folklora a mi smo po starinskom običaju objedovali na travi uz pjesmu i ples folklornih društava.

Okrijepljeni duhovno i tjelesno krenuli smo prema Brestovskom na dogovoreni susret sa sestrama Klarisama, koji smo dugo priželjkivali. Svima će nam ovaj susret ostati urezan u sjećanje po radosti i iskrenosti kojom su zračile sestre svjedočeći o svome poslanju. Mi smo se ovdje osvjedočili da sa Kristom ništa nije nemoguće.

Blagoslovljeni putovanjem

Inače, ovo naše hodočašće bilo je u znaku ljubavi. Govorilo se o Franjinoj gorućoj ljubavi prema Kristu raspetome,Katarininoj ljubavi prema domovini, Ljudevitovoj ljubavi prema malima i siromašnima. U Evanđelju nas je Krist pozvao da ljubimo jedni druge kao što je on ljubio nas i na kraju prava oživotvorena ljubav Klarisa i njihov život sa Kristom. Mi hodočasnici smo zbilja blagoslovljeni jer smo mogli biti dionici ovog slavlja.

U povratku smo sabirali utiske, uživali u ljepoti pejzaža Lašvanske doline,molili i pjevali. Stigli smo kući oko 20 sati, pomalo umorni ali ispunjeni duhovnim mirom, radosni i obogaćeni susretom sa braćom i sestrama u Kristu.

Ana Bago-OFS Posušje

OGLASI

Loading