Select Page

Posušanin Tomislav Čutura s klapom Rišpet raspjevao Lisinski

Posušanin Tomislav Čutura s klapom Rišpet raspjevao Lisinski

Splitska klapa Rišpet u Lisinskom za dva dana razgalila je srca i duše posjetitelja koji su dupke punim učinili ovaj hram hrvatske kulture. Sve je bilo savršeno – od scene, kompozicije koncerta, reprodukcije, publike, ali su u svemu tome ipak najsavršeniji bili momci klape Rišpet. Uniformirani u najnovija Varteksova odijela bili su ukras pozornice, a izvanredna interpretacija najljepših skladbi digla je publiku na noge. Među Rišpetovcima je bio i jedan Posušanin Tomislav Čutura.

Za sve one koji ne znaju, najprije što znači riječ Rišpet?
Postoji više značenja za Rišpet, a neka od njih su – poštovanje, respekt, obzir.

Jesu li vam se tresle “Varteksove gaće”, kao što je Ivo Amulić rekao, pred punim Lisinskim? Zapravo jeste li imali tremu? Kako je bilo ispred sebe vidjeti puni i rasprodani Lisinski?
(Smijeh) I nas je nasmijao tom izjavom. Ako bih rekao da nimalo treme nije postojalo, ne bih bio iskren, ali trema je bila kratkotrajna i zapravo je prerasla u pozitivno uzbuđenje zbog prepune dvorane. Lijep je bio osjećaj znati da su rasprodana dva “Lisinska”, ali taj osjećaj nije ni blizu onome kad dođeš na pozornicu i vidiš prepunu dvoranu… E, taj osjećaj se riječima teško može opisati.

Pero Kozomara tvorac je Rišpeta i autor svih vaših pjesama. Tko iz rukava sipa sve same hitove?
Pero je idejni tvorac klape Rišpet, koja je osnovana 2011. godine, i također je autor svih naših pjesama. Osim pjesama koje je napisao za našu klapu, Pero je autor i mnogih drugih, pa i klapskih hitova kao što su: “Samo me čvrsto stisni za ruku”, “Zora bila”, “Od zipke do križa”, “Ne more mi bit”, “Još ne mogu pristat volit”…

Koji glas ste u klapi i otkad ste u Rišpetu?
Pjevam drugi tenor ili bariton, ovisno o potrebi i pojedinim dionicama u pjesmi. U Rišpetu sam od kolovoza 2016. godine.

Koja vam Rišpetova pjesma najbolje “leži”?
Teško je izdvojiti samo jednu pjesmu među cijelim opusom kvalitetnih pjesama. U posljednje vrijeme posebno smo ponosni na pjesmu “Šta mi ljube ‘oćeš kazat” kojom smo osvojili nagradu Cesarica za klapski hit godine, kao što smo i lani s pjesmom “Reći ćeš mi fala“ također osvojili Cesaricu za klapski hit godine. Tu bih još izdvojio meni jako drage pjesme kao što su: “Ćaća”, “Kad je pošla ća”, “Ne more vrime”, “Jedina ljubav moga života”, “Mislim samo na te”, “Prsti zapleteni”, “Kad se svome domu vratim” i mnoge druge.

Kako je došlo do vašega angažmana u jednoj od najboljih hrvatskih klapa?
Prije otprilike četiri godine smo se mi, članovi posuške klape Grga, odlučili pronaći stručnog voditelja iz Dalmacije i došli smo nekako do kontakta profesora Jure Šabana Stanića s kojim smo dogovorili suradnju. Nedugo nakon toga doznali smo da je on ujedno i stručni voditelj klape Rišpet te mi je nakon određenog vremena profesor Jure u neobaveznom razgovoru ponudio da pjevam u klapi Rišpet, što sam ja prihvatio i ta suradnja u objema klapama, Bogu hvala, i dan-danas odlično funkcionira. Posebno mi je drago da se moj prvi službeni nastup s klapom Rišpet dogodio baš u rodnom gradu, pred domaćom publikom u revijalnom dijelu Festivala klapske pisme – Posušje 2016. godine.

Što za vas znači to klapsko pjevanje? Ono baš i nije uobičajeno za Hercegovinu i posuški kraj, ako izuzmemo posljednje godine i Festival klapske pisme u Posušju?
Klapsko pjevanje je svjetsko kulturno blago s certifikatom, kako se kaže, a ja ga doživljavam kao poseban glazbeni izraz hrvatskog naroda. U Hercegovini pratimo klapski bum posljednjih godina, a Festival klapske pisme u Posušju u samo nekoliko godina etablirao se u sjajnu i važnu točku u klapskom svijetu. Gostoljubivost i stručni okvir festivala čvrsta su uporišta koja klape cijene i rado se prijavljuju za natjecanje. K tome mislim da je javnost uskraćena za činjenicu koja govori suprotno od toga, poznato je da je na drugom omiškom festivalu daleke 1968. nagrađena klapa Mostar iz Hercegovine i važila je za bolju klapu u tom razdoblju.

Nastupate li i dalje s posuškom klapom Grga?
Naravno, u klapi Grga imamo također odlične momke i odličnu ekipu. Također smo se malo, osim a cappella klapskog pjevanja, opredijelili i na takozvano estradno izvođenje popularnih klapskih skladbi i klapskih obrada zabavnih pjesama.

Daljnji planovi?
Klapa Rišpet ove godine osmi put nastupit će na splitskom festivalu. U idućoj godini u planu je izdavanje novog albuma i, uz sve to, očekuje nas radno i raspjevano nadolazeće ljeto.

Večernji list BiH

OGLASI

Loading